Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin hengen­nostatusläppä unohtui nopeasti

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) hyökkäsi syksyllä voimakkaasti suomalaista konsensusta vastaan. Sittemmin hän ei ole asiasta sen kummemmin puhunut. Kokoomuslaiset ovatkin myöhemmin taustoittaneet, että konsensuskritiikki oli lähinnä omalle väelle suunnattu hengennostatusläppä.

Suomen talous on ahdingossa. Vaalien jälkeen Suomea lähdetään todennäköisesti pelastamaan vanhaan tapaan konsensushengessä.

Gallupkärjessä paistattelevan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on useaan otteeseen puhunut "yhteiskuntasopimuksesta". Sipilä ei ole kertonut tarkemmin, mitä hän tällä tarkoittaa. Mukaan pitäisi saada yrittäjät, elinkeinoelämä, työntekijät ja poliittiset päättäjät.

Alkusyksystä lienee tiedossa jonkinlainen seminaari, jossa eri intressitahot kohtaavat ja pohtivat uudenlaista talouspolitiikkaa samaan tapaan kuin vuonna 1977 Korpilammen seminaarissa, joka on sittemmin noussut suomalaisen konsensuksen symboliksi. Korpilammella linjattiin pääministeri Kalevi Sorsan johdolla uusi elvytykseen pohjaava talouspolitiikka. Samalla Sdp ryhtyi uudella tavalla edistämään talouskasvua ja ymmärtämään teollisuuden tarpeita.

Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari kirjoitti Yhteiskuntapolitiikka-lehteen vuonna 2010 kiehtovan artikkelin Korpilammen seminaarista.

Saari vertaa Korpilampea Bastiljin linnoituksen valtaukseen heinäkuussa 1789. Valtausta pidetään Ranskan vallankumouksen lähtölaukauksena, mutta todellisuudessa se oli vain yksi sinänsä hyvin pieni tapahtuma monimutkaisessa tapahtumaketjussa. Vasta jälkikäteen Bastiljin valtaus on nostettu historiankirjoituksessa vallankumouksen symboliksi.

Samalla tavalla Korpilammesta on rakennettu myytti. Korpilammella ei itse asiassa sovittu yhtään mitään. Sdp:n uusi talouspolitiikka oli linjattu ja päätetty jo aiemmin samana vuonna. Korpilampi olikin lähinnä julkisuustemppu.

Jos Sipilä on pääministeri, hän tuskin vie eliittiä seminaariin Korpilammelle. Onhan se Espoossa. Sipilälle mieluisampi konferenssipaikka voisi olla Keski-Suomen Korpilahti, jossa Alkio-opisto tarjoaa seminaaritilat.

Suomen uutta talouspolitiikkaa ei kuitenkaan linjata tässä Korpilahden seminaarissa. Siitä neuvotellaan kabineteissa juuri nyt. Siksi puolueiden pitäisi reilusti kertoa ennen vaaleja, mikä on se suuri talouspolitiikan paradigman muutos, jonka he uskovat pelastavan Suomen.

Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat