Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikasta voi yhä siirtyä vihreälle oksalle

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Joskus asiat loksahtelevat kohdalleen kuin näkymättömän käden ohjaamina, vaikka ei olisi etukäteen tehty sopimuksia tai suunnitelmia. Viimeksi näin onnellisesti kävi, kun kolme poliitikkoa päätti siirtyä vihreälle oksalle.

Kansanedustaja Mari Kiviniemi (kesk) nimitettiin viime kesänä taloudellisen kehityksen järjestön OECD:n apulaispääsihteeriksi. Hallitus tuki Kiviniemeä, vaikka tämä oli oppositiopuolueen kansanedustaja. Kiviniemi muutti syksyllä Pariisin ja aloitti uudessa työssä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) asetettiin helmikuussa ehdokkaaksi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Nimitys on vielä muodollista sinettiä vailla. Käytännössä se on jo varma, ja Vapaavuori muuttaa syksyllä neljäksi vuodeksi Luxemburgiin.

Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd) nimettiin maaliskuussa ehdokkaaksi Euroopan kehityspankin johtokunnan jäseneksi. Koskisen nimitys on vielä muodollista sinettiä vailla. Käytännössä se on jo varma, ja Koskinen muuttaa syksyllä neljäksi vuodeksi Lontooseen.

Nimitykset näyttävät tuhdilta virkapaketilta, vaikka näistä pahamaineisista paketeista on jo aikoja sitten pitänyt luopua. Takavuosina oli maan tapana, että puolueet jakoivat korkeita virkoja keskenään ja istuttivat niihin sopivia poliitikkoja.

Näin täytettiin esimerkiksi Suomen Pankin johtokunnan paikkoja. Johtokuntaan kuuluivat muun muassa Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Ahti Karjalainen, Harri Holkeri, Ele Alenius ja Kalevi Sorsa.

Pankkinimitys oli kätevä tapa joko palkita ansioitunut poliitikko tai siirtää hänet muutamaksi vuodeksi sivuun, jos politiikka tympäisi tai oli tullut takaiskuja. Johtokunta saattoi olla myös odotuspaikka. Sanottiin, että poliitikko meni pankkiin kasvamaan korkoa – siis odottamaan pääsyä presidentiksi tai valtioneuvostoon.

Onko mahdollista, että myös näissä kansainvälisissä paikoissa voi kasvaa yhtä hyvää korkoa? Siltä näyttää. Sauli Niinistö lähti Euroopan investointipankkiin kyllästyttyään politiikkaan. Hän kuitenkin palasi politiikkaan, ensin eduskunnan puhemieheksi ja sitten presidentiksi.

Jari Koskinen (kok) tuli puolestaan Euroopan kehityspankista Kataisen hallitukseen ministeriksi.

Kiviniemen tai Vapaavuoren paluu päivänpolitiikkaan näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

Keskusta hävisi Kiviniemen johdolla viime eduskuntavaalit, ja hän joutui myöhemmin luopumaan puheenjohtajan paikasta. Vapaavuori hävisi kesällä kokoomuksen puheenjohtajan ja myös pääministerin paikan Alexander Stubbille.

Ikänsä puolesta he voivat ulkomaanpestin jälkeen pyrkiä korkeisiin asemiin. Vapaavuori täyttää 50 vuotta huhtikuun alussa, ja Kiviniemi on vielä nuorempi, 46-vuotias.

Kiviniemestä voisi tulla Kansaneläkelaitoksen seuraava pääjohtaja. Nykyinen pääjohtaja, entinen ministeri Liisa Hyssälä tulee eläkeikään vuoden 2017 alussa. Mainio sattuma on, että Kiviniemen ensimmäinen virkakausi OECD:ssä päättyy juuri samoihin aikoihin.

Vaikea keksiä, kuka keskustalainen olisi Kiviniemeä pätevämpi Kelan johtoon. Kelan pääjohtajan paikka on keskustalle tärkeä mandaatti, jota se on pitänyt hallussaan vuodesta 1954, peräti 61 vuotta.

Kokoomukselle taas on tärkeää, että se saa nimikkonsa Helsingin kaupunginjohtajaksi. Se on pitänyt asemaa omanaan vuodesta 1980.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen kausi päättyy kesällä 2019. Ja taas on oiva sattuma: Vapaavuoren virkakausi Luxemburgissa loppuu sopivasti samana kesänä.

Entä sitten Johannes Koskinen, voiko hän kasvaa Sdp:lle korkoa?

Koskinen on jo 60-vuotias. Hänen nimityksessään taisi olla kysymys poliittisesta loppusijoituspaikasta.

Korko olisi kasvanut, jos Jutta Urpilainen (sd) olisi huolinut pankkiirin paikan, jota hänelle tarjottiin ennen Koskista. Urpilainen olisi ollut sopiva ehdokas, sillä hän on samassa tilanteessa kuin Kiviniemi ja Vapaavuori: takana on tappioita, eikä kotimaassa ole tarjolla näkyvää asemaa.

Urpilainen halusi jatkaa päivänpolitiikassa. Tosin hänellä ei ole kiirettä kansainvälisiin tehtäviin, sillä hän on vasta 39-vuotias ja ennättää myöhemminkin maailmalle.

Unto Hämäläinen
unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat