Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulu rapistuu ilman huolenpitoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun puolueet rustaavat vaaliohjelmiaan ja strategisia hallitusohjelmapapereitaan, tärkeimpien tavoitteiden joukossa näkyy olevan suomalaisten koulutus ja osaaminen.

Siihen on aika havahtua muutenkin kuin pakollisen ohjelmakirjauksen takia: tämän hallituskauden aikana koulujen resursseja on leikattu reippaalla kädellä samaan aikaan, kun suomalaisoppilaiden menestyminen kansainvälisissä Pisa-vertailuissa on heikentynyt.

Ensimmäiset merkit osaamisen rapautumisesta huomattiin noin kymmenen vuotta sitten, mutta silloin ne vielä vaikuttivat yksittäisiltä ja paikallisilta. Pisan lisäksi myös kansalliset tutkimukset ovat sen jälkeen vahvistaneet näkemystä, jonka mukaan Suomen ylpeytenä pidetty tasa-arvoinen peruskoulu tarvitsee päivitystä.

Peruskoulusta on kannettu suurta huolta lähinnä siitä näkökulmasta, miten oppimistulosten heikentyminen vaikuttaa Suomen kansantalouden pärjäämiseen, kun muun muassa rikastuvat Aasian maat panostavat koulutukseen ja ajavat oppimistuloksillaan ohi oikealta ja vasemmalta.

Koulutuksen ja sivistyksen arvo nähdään välineelliseksi: niitä pidetään kansakunnan menestyksen takeina, ei arvoina sinänsä. Tutkimuksissa arvioidaan numeroilla mitattavia lopputuloksia, koska niitä on helpompi vertailla kuin opetuksen laatua tai oppilaiden henkistä ja sosiaalista kehitystä.

Tämä näkökulma – osaamisen merkitys Suomen tärkeimpänä menestystekijänä – on vahvasti esillä myös peruskoulun tilaa koskevassa raportissa, jonka tekemisen opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti viime keväänä Pisa-säikähdyksen seurauksena.

Onneksi mukana on myös muita näkökulmia, ennen kaikkea se, miten peruskoulun nykyistä ilmapiiriä voitaisiin parantaa oppilaiden motivaation, kouluviihtyvyyden ja siten myös oppimisen ilon lisäämiseksi. Viihtyvyydestäkin on tehty kansainvälisiä vertailuja, eikä Suomi oikein ole pärjännyt niissäkään. Peruskoulun pitäisi olla innostava pohja jatko-opinnoille ja työelämään siirtymiselle eikä yhdeksän vuoden pakkopulla.

Raportti ei juuri sisällä konkreettisia ehdotuksia. Se on enemmän evästys lähivuosille ja myös tulevaan hallitusohjelmaan. Siitä jää toivottavasti itämään joitakin hyviä viihtyvyyteen liittyviä ajatuksia, kuten se, että vastaisuudessa koulupäivän rakenteeseen, aloitusaikaan ja pituuteen pitää sallia enemmän joustavuutta.

Moni vanhempi on aiheellisesti ihmetellyt, miksi kouluissa ei ole havaittu aamujen myöhentyneen agraari-Suomen ajoista. Koulun aloitus kello kahdeksan aamulla johtaa alaluokilla pitkiin ja joskus myös yksinäisiin iltapäiviin.

Koulupäivään voisi sisällyttää liikuntaa ja harrastuksia nykyistä enemmän, jotta perheillä olisi mahdollisuus rauhoittaa illat yhdessäoloon.

Raportti painottaa, että kuntien pitää huolehtia lähikouluperiaatteesta vastaisuudessakin. Niin sanottu koulushoppailu tekee tuloaan Suomeenkin, etenkin keskuskaupungeissa, joissa valinnanvaraa on enemmän.

Tämä nähdään vaaraksi koulutusmahdollisuuksien yhdenvertaisuudelle. Kuntia ei kannusteta sallimaan nykyistä tarkempaa oppilaiden valikointia esimerkiksi soveltuvuuskokeiden avulla tai antamalla koulujen erikoistua nykyistä enempää. Kuntia vaaditaan tekemään laadukas koulutuspoliittinen ohjelma. Ohjelman päätavoitteena on oltava se, että kunnan koulujen laatu ei ala eriytyä liikaa.

Kunnissa saattaa lähivuosina käydä niin, että koulu jää niiden tärkeimmäksi tehtäväksi, jos sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät laajemmille harteille. Se toivottavasti vain lisää kunnianhimoa peruskoulusta huolehtimisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat