Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ja lännen yhteydenpito uhkaa katketa perusteellisesti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hyvin harvoilla on ollut mitään syytä tietää, mikä on Euroopan tavanomaisia aseita koskevan Tae-sopimuksen seurantaryhmä. Sen olemassaolon merkitys kuitenkin kasvoi, kun Venäjä ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä osallistumisensa ryhmän toimintaan.

Tae-sopimuksen seurantaryhmä on yksi niistä matalan poliittisen profiilin yhteyksistä, jotka ovat jatkuneet kaikessa hiljaisuudessa Venäjän ja länsimaiden välillä Ukrainan kriisistä huolimatta. Yhteyden katkeaminen on muistutus siitä, että kriisi on paljon Ukrainaa laajempi. Tilannetta ei enää korjata vain sillä, että tulitauko Venäjän johtamien separatistien ja Ukrainan armeijan välillä saadaan nykyistä paremmin voimaan Itä-Ukrainassa.

Tae-sopimus on sinänsä entuudestaan melkein kuollut osa aseidenriisunta ja -valvontajärjestelmää, josta länsi sopi ensin Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän kanssa. Kylmän sodan päättyessä, vuonna 1990 allekirjoitetussa sopimuksessa 16 Nato-maata ja kuusi jäljellä ollutta Varsovan liiton maata sitoutuivat alueellaan olevien tavanomaisten asejärjestelmien rajoituksiin ja valvontaan. Suomi ei ole sopimuksen osapuoli.

Venäjä lopetti sopimuksen noudattamisen vuonna 2007. Se oli yksi varhainen merkki siitä, että maa aikoo luopua yhteistyöstä lännen kanssa.

Irtisanoutuminen nyt myös seurantaryhmän toiminnasta ei ole vastatoimi lännen Venäjään kohdistamille pakotteille. Asiantuntija-arvion mukaan presidentti Vladimir Putinin hallinnolla ei ole aikomustakaan sopia muiden valtioiden kanssa rajoituksista, jotka koskevat sen asevoimien määrää tai sijoittelua sen omalla alueella. Uusi ilmoitus hautaa heiveröisetkin toiveet Tae-sopimuksen neuvottelemisesta uudelleen, vaikka Venäjä sanoo olevansa siihen valmis.

Tae-sopimuksen raunioiden äärellä voi miettiä, kuinka kauas taaksepäin Venäjän ja lännen suhteet ovat liukumassa. Asevalvontasopimusjärjestelmän horjuttaminen ei viittaa paluuseen kylmän sodan aikaan vaan aikaan ennen kylmän sodan loppuvaiheen liennytystä ja sopimista.

Yksi ero kylmän sodan vaarallisimpiin vuosiin on Helsingissä vuonna 1975 pidetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen tuloksista syntynyt Etyj. Sekin on heikko, mutta se on yhä olemassa ja antaa edes pientä toivoa Itä-Ukrainan kriisin kansainvälisestä valvonnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat