Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitaasti syttyvä olympiahuuma

Pääkirjoitus
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Saksan olympiakomitea päättää tällä viikolla, hakeeko se kesäolympialaisia Berliinille vai Hampurille. Tähtäimessä ovat kisat yhdeksän vuoden päästä, vuonna 2024.

Maanantai-iltana Saksan olympiakomitean hallitus kertoo, kumpi kaupungeista on sen suosikki. Lauantaina Frankfurtin Paavalinkirkossa järjestetään lopullinen äänestys, jossa hakijakaupunki ratkeaa.

Siis hurraa, nyt odotamme yhdessä Olympiaa! Ja kaikki taputtivat laiskasti käsiään yhteen.

Berliinin kaupunki, pormestari Michael Müller etunenässä, on yrittänyt viritellä virallista kisahuumaa. On heijastettu olympialogo Brandenburgin porttiin, on saatu pankki hankkeen sponsoriksi ja on mainostettu bussipysäkeillä iskulauseella "Me haluamme kisat".

Jos bussipysäkin väki edustaa yleistä berliiniläistä mielipidettä, noin puolet haluaa kisat, puolet ei.

Olympiakomitean tuoreimmassa kyselyssä berliiniläisistä 55 prosenttia kannattaa kesäkisojen hakemista ja hansakaupunki Hampurissa kannattajia on 64 prosenttia kaupunkilaisista.

Vähän alle puolet berliiniläisistä ei siis pormestarin harmiksi ole ottanut yhteisestä kisaprojektista koppia. Suuri aktivistikoneisto on sen sijaan jo rasvannut rattaansa ja vastustajien kampanjat toimivat näkyvästi.

Oli valinta kumpi tahansa, Berliini tai Hampuri, kaupunkilaiset saavat vielä syyskuussa päättää kansanäänestyksessä, lähetetäänkö hakemus todella. Kilpakumppaneita olisivat Boston ja Rooma.

Varmuuden vuoksi Saksalla on vaihtoehtona myös vuosi 2028.

Berliinin olympiahuuman nihkeys liittyy nykyaikaisen eurooppalaisen suurkaupungin mielentilaan.

On vaikeaa samastua yhteiseen ja ylpeyttä uhkuvaan kisahenkeen. Kuukauden hullunmylly kotikaupungissa arveluttaa. Kaupungeissa on totuttu elämään henkilökohtaisessa elämässä nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin -filosofian mukaan, mutta olympialaisten rajoja ylittävä yhteishenki sopii yksilölliseen elämäntapaan huonosti. Berliiniläisen yhteisöllisyyden merkeissä kokoonnutaan mieluummin korttelijuhliin kuin urheilukilpailuihin. Ellei sitten ole kyse saksalaisille rakkaasta jalkapallosta.

Siksi veikkaankin, että Berliinissä nähdään vuonna 2024 jalkapallon MM-kisat eikä olympialaisia.

Niitä Berliini nimittäin ainakin hakee.

Tiina Rajamäki tiina.rajamaki@hs.fi
Twitter: TiinaRajamaki
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat