Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtakamppailun pelko hiipi Venäjälle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ennen tätä viikkoa harva suomalainen tiesi, kuka on Almazbek Atambajev. Hän kuitenkin nousi hyvin nopeasti kansainvälisen huomion polttopisteeseen: Atambajev on Kirgisian presidentti, jonka oli määrä tavata maanantaina Pietarissa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Putinia ei ollut nähty julkisuudessa lähes kahteen viikkoon.

Hetki koitti, ja presidentit marssivat yhdessä kameroiden eteen toimittajia tapaamaan. Hurjan huhumyllyn käynnistänyt Putinin "katoaminen" oli ohi.

Emme vieläkään tiedä tarkkaan, mitä edeltävien päivien aikana tapahtui, mutta jo pelkkä kohu kertoo paljon nyky-Venäjästä. Valta on Venäjällä keskittynyt Moskovaan, Moskovassa Kremliin ja Kremlissä Putinille. Jos tämän rakennelman tilasta syntyy epävarmuutta, se heijastuu laajalle.

Vaikka huhuja oli liikkeellä paljon, tietoa oli hyvin vähän. Se kertoo monen muun asian lisäksi myös valtaeliitin kokoonpanosta. Järjestelmissä, joissa valtaan tullaan äänestäjien suosiosta tasaisesti kamppaillen, tieto kulissien takaa päätyy usein julkisuuteen. Sen sijaan esimerkiksi tiedustelualan ammattilaiset pitävät tiedon omassa sisäpiirissään ja osaavat rajoittaa tiedon liikkumista.

Miksi Putinin poissaolo julkisuudesta sai niin paljon huomiota? Ensisijainen syy ei ollut huoli hänen terveydentilastaan vaan pelko valtakamppailusta Venäjän huipulla. Venäjä on viime vuosina muuttunut ulkomaailman näkökulmasta yhä arvaamattomammaksi maaksi, mutta tiettyä jatkuvuutta on tuonut se, että maan keskeinen vallankäyttäjä on viisitoista viime vuotta ollut Putin.

Käytännössä maailman kaikki merkittävät poliittiset johtajat ovat tavanneet Putinin. Hänen kanssaan on käyty keskusteluja, ja hänen taustansa on analysoitu huolella. On tiedossa, ketkä kuuluvat Putinin lähipiiriin ja keiden mielipiteitä hän mahdollisesti kuuntelee.

Mikäli Putin syystä tai toisesta väistyisi Venäjän huipulta, ulkomaailma joutuisi tekemään uudet arviot. Venäjä on Ukrainassa ylläpitämänsä sodan lisäksi korostanut asevoimien merkitystä muutenkin ja alleviivannut vastakkainasettelua erityisesti lännen kanssa. Jos Venäjän johdossa tapahtuisi merkittäviä muutoksia, ne todennäköisesti vain voimistaisivat näitä piirteitä.

Spekulaatiot olivat voimissaan myös Venäjän sisällä. Putinin kauden alkuvuodet olivat eräänlaisen yhteiskunnallisen kompromissin aikaa: kansalle luvattiin vakautta ja lisääntyvää vaurautta, jos se samalla hyväksyy vallan keskittämisen ja tiukemman kurin. Venäjän talouden alamäki on jo vienyt pohjaa vaurauden lupaamiselta, ja nyt pelkona on myös vakauden väheneminen.

Kuluneet päivät saivat sekä venäläiset että ulkomaailman havahtumaan siihen, että jonain päivänä edessä on vallan siirtyminen Kremlissä seuraaviin käsiin. Miten se tapahtuisi, on edelleen avoin kysymys. Todellinen valtakamppailu käytäisiin muualla kuin vaaliuurnilla.

Vielä alkuvuodesta yleinen analyysi oli, että Venäjällä ei ole varteenotettavaa oppositiota. Vaikka talouden ongelmat näkyvät myös ihmisten arjessa, kanavaa tyytymättömyyden purkamiseen ei ole. Siellä täällä on kriittisiä ääniä, mutta niistä ei kerry kriittistä massaa etenkään, jos valtaeliitin vastustaja toisensa jälkeen joutuu salamurhan uhriksi.

Tarvittiin vain muutaman päivän tauko Putinin julkisissa esiintymisissä, jotta kuva yhtenäisestä ja lujasta valtarakennelmasta sai säröjä. Arvauksissa oli varmasti paljon ylilyöntejä, mutta ne osoittivat, kuinka nopeasti tilanteet voisivat muuttua, jos Venäjän huipulle ilmestyisi valtatyhjiö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat