Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhevapaiden uudistajat välttävät rahasta puhumista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensin oli vain äitiysvapaa, jonka tarkoitus oli taata äidille toipumisaikaa synnytyksestä ja totutteluaikaa vauvan hoitamiseen. Vuonna 1978 Suomessa huomattiin, että perheessä on isäkin.

Tuolloin äitiysrahakautta pidennettiin, mutta sen yhteydessä perheille annettiin mahdollisuus käyttää kahden viikon pidennys myös niin, että isäkin sai lyhyen ansiosidonnaisen isyysvapaan.

Tältä pohjalta, molemmat vanhemmat huomioon ottaen, on vähitellen kehittynyt Suomen nykyinen vanhempainvapaajärjestelmä. Nykysysteemi on tasa-arvopyrkimyksistä huolimatta edelleen houkuttelevampi äidille kuin isälle.

Äitien kiintiö eli äitiysrahakausi on noin neljä kuukautta, isien kiintiö eli isyysvapaa yhdeksän viikkoa. Lisäksi vanhemmat voivat jakaa keskenään ansiosidonnaisen, noin puolen vuoden pituisen vanhempainvapaan. Se ei ole jakautunut tasaisesti isille ja äideille, vaan sitä ovat käyttäneet 98-prosenttisesti äidit.Monet ruotsalaiset isät todistivat HS:n uutisessa (16. 3.), että kotiin jääminen on isälle antoisa kokemus ja lisää läheisyyttä lapsen kanssa. Siksi Suomessakin on tavoitteena, että isät osallistuisivat nykyistä enemmän pikkulapsen hoitoon ja kasvatukseen. Perhevapaiden tasaisempi jako olisi toivottavaa myös siksi, että sen toteutuessa äidit eivät rakentaisi itselleen palkka- ja eläkekuoppaa olemalla liian pitkään poissa työmarkkinoilta.

Isän nykyistä pidempi kiintiökausi olisi hyvä ratkaisu Suomessakin, mutta nyt kaivattaisiin lisää ideoita käytännön toteutukseen.

Osa puolueista näyttää ratkaisevan asian toistamalla niin sanottua 6 + 6 + 6 -mallia. Siinä kummallekin vanhemmalle on korvamerkitty kuuden kuukauden jakso, minkä lisäksi perheet voivat itse päättää kolmannen jakson jakamisesta.

Tässä ei ole muuta vikaa kuin se, että malli tulee kalliiksi eikä halukkaita maksajia taida olla sen enempää työnantajien, työntekijöiden kuin valtionkaan puolella. Malli pidentää nykyisen vanhempainvapaan kokonaiskestoa.

Perhevapaita miettinyt työryhmä päätyi neljä vuotta sitten laskelmaan, jonka mukaan 6 + 6 + 6 -malli maksaisi 323–600 miljoonaa euroa vuodessa sen mukaan, miten isät käyttäisivät oikeuttaan.

Mallin kannattajat voisivat kertoa tarkemmin, miten he ajattelivat hoitaa rahoituksen. Otetaanko se jostain pois?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat