Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käyttäjäoikeutesi eivät riitä tähän

Pääkirjoitus
 
Lauri Malkavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n liitepäällikkö.

Käytän työssäni säännöllisesti pariakymmentä eri tietokoneohjelmaa. Niiden avulla teen varsinaista työtäni ja hoidan lisäksi byrokraattisia pikku tehtäviä, aivan kuten miljoonat toimistotyöläiset.

Kun ryhdyn avaamaan jotakin näistä ohjelmista, se vaatii minulta salasanaa. Eri ohjelmilla on salasanoille erilaiset vaatimukset. Yhdelle kelpaa kauan sitten antamani salasana, toinen vaatii päivitystä muutaman kuukauden välein. Kolmas haluaa, että salasanassa on numeroita ja sekä isoja että pieniä kirjaimia. Neljäs päivittyy automaattisesti tietokoneeni käynnistyssalasanan kanssa. Viides ei kelpuuta kahtatoista viimeksi käyttämääni salasanaa, vaan on taas keksittävä uusi.

Lopputulos on se, että eri ohjelmille on oltava eri salasanat. Koska en voi muistaa, mikä kuuluu mihinkin, olen ratkaissut pulman niin, että olen kirjoittanut kunkin ohjelman nimen ja sen voimassa olevan salasanan paperilapulle ja ripustanut paperin seinälleni. Tuossa ne ovat.

Salasana on vielä pieni harmi verrattuna siihen, kuinka ohjelmia käytetään.

Tietokoneohjelmat ovat eri ohjelmointifirmojen valmistamia. Ne ovat siksi keskenään erilaisia ja lisäksi käyttäjän näkökulmasta usein sisäisestikin ristiriitaisia. Ne ovat myös hyvin laajoja ja monimutkaisia. Valikot ovat hämäriä, eikä niistä ymmärrä, miten mitäkin tehdään.

On siis muistettava ulkoa. Tämä on kuitenkin vaikeaa, koska käytän monia ohjelmia satunnaisesti.

Aivan kuin tehtäväni olisi hakea kerran vuodessa metsästä joulukuusi, ja sitä varten saisin käyttööni talon kokoisen metsätyökoneen eli harvesterin.

Millainen kaaos olisikaan liikenne, jos tietokoneohjelmien suunnittelijat olisivat suunnitelleet autot!

Tai hissit! Toiseen kerrokseen mentäisiin valitsemalla pudotusvalikosta kakkonen. Kolmanteen panemalla ruutuun rasti. Neljänteen tuplaklikkaamalla. Viidenteen hiiren oikealla näppäimellä. Haluaisit kuitenkin kuudenteen, mutta kun painaisit kutosta, esiin tulisi teksti "Käyttöoikeutesi eivät riitä tähän". Tietenkin tarjolla olisi myös mahdollisuus liikkua vasemmalle tai oikealle. Ominaisuus ei vain olisi vielä käytössä.

Tai puhelimet! Ai niin, eihän niitä Nokian puhelimia enää ole.

Nokian romahdus on teollisuushistorian opettavaisimpia esimerkkejä. Varsinkin meidän suomalaisten pitäisi jo ymmärtää, ettei tuotteita tehdä suunnittelijoita varten.

Vaan käyttäjiä, tyhmiä käyttäjiä varten. Ja meitä on paljon.

Lauri Malkavaara lauri.malkavaara@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat