Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuntemattomalle kannattaa hymyillä, sillä vaara on normaalisti poikkeus eikä sääntö

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Joutuuko tässä äänestämään ihan tuntematonta ehdokasta, parahti kotikuntaa ja vaalipiiriä vaihtanut tuttavani. Ymmärsin hämmingin, mutta toisaalta en.

Selitän vähän. Yli kuusikymmenvuotiaalla on takana kymmeniä vaaleja, mutta silti en ole koskaan äänestänyt henkilöä, jonka oikeasti tunnen. Tämä johtuu varmaankin siitä, ettei kukaan ihmisistä, joita uskon tuntevani edes jonkin verran, ole ollut ehdokkaana.

Sen sijaan olen äänestänyt ihmisiä, joiden puoluetta, näkemyksiä ja tekoja kannatan, joiden uraa olen seurannut ja joiden kanssa olen kenties keskustellutkin. Päässäni on luonnos äänestämästäni henkilöstä ja toiveikas otaksuma, että hän esimerkiksi kansanedustajana ajaa tärkeinä pitämiäni asioita. Käyttäytyy arvokkaasti.

Voiko ihmistä, voiko itseäänkään tuntea? Mistä me oikeastaan puhumme, kun sanomme tuntevamme jonkun? Onko kysymyskin väärä, heijastumaa staattisesta maailmasta, jota ei ole eikä koskaan ole ollut? Pitäisikö kysyä vain, mitä kenestäkin tiedetään?

Dramaattisimmillaan tuntemiskysymys on puistattavissa rikoksissa. Pedofiilistä voidaan sanoa, että hän oli ihan tavallinen, mukava naapuri. Sarjamurhaaja voi olla työkaveri, joka teki työnsä tunnollisesti. Että murhaaja, kuka olisi uskonut?

Jos olisi olemassa tyypillinen pedofiili tai murhaaja, moni asia olisi toisin. Mutta kun ihmiset eivät ole tyypillisiä. Menneisyydessä ihmisiä on yritetty tyypillistää, kytkeä etnistä alkuperää, rotua, ihonväriä tai sairautta rikollisuuteen, vihollisuuteen. Seuraukset ovat olleet hirvittävät.

Ranskalaisen kirjailija-filosofin Jean-Paul Sartren mukaan vapaus on yhtä kuin mahdollisuus määritellä itsensä yhä uudelleen. Hänen mukaansa ihminen luo arvonsa sekä tavoitteensa hetkessä ja tilanteessa, aina uudelleen. Hänellä on vapaus valita – joskus eri tavalla kuin aiemmin, joskus samalla tavalla. Ihmisellä on vapaus muuttaa ja muuttua.

Ollaanpa eksistentiaalifilosofiassa tai arkisemmissa sfääreissä, ihminen luonnehtii itseään kaiken aikaa. "Minä olen optimisti" tai "minä olen feministi" ovat tuttua puhetta. Ihminen määrittelee itseään kuitenkin vahvimmin teoillaan, vaikkei sitä tiedostaisikaan.

Jos ihminen sanoo äskettäin tapaamalleen kahviseuralaiselle olevansa hyvä ihmistuntija ja alkaa luetella tämän ominaisuuksia, hän ei todennäköisesti ole hyvä ihmistuntija. Tai jos ihminen mainostaa sivistynyttä sukutaustaansa mutta kertoo typeriä homovitsejä, sivistys ei selvästikään ole tarttunut.

Maailmassa on nyt sanoja paksulti kuin muovikasseja kaatopaikalla; sanat ovat hapertuneet. Vasta teot kertovat, kuinka "reilu" tai "nöyrä" joku on. "Kuuntelevaa johtajaa" kannattaa seurata tositilanteissa tarkasti, jotta selviää, kuuleeko johtaja tosiaan myös muiden äänet oman erinomaisen äänensä rinnalla. Ja mitä siitä seuraa? Niin työelämässä kuin muussakin elämässä mainoslauseilla on vain risaisten muovikassien arvo, jos mainoksella ja tuotteella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Myönteiset luonnehdinnat itsestä ovat hyvinkin paikallaan, kun etsitään rakkautta tai työtä. On yleisinhimillistä kaivata sosiaalista hyväksyntää.

Erityisen inhimillistä olisi osoittaa sosiaalista hyväksyntää myös "erilaisille" ja "tuntemattomille". Meillä on lajina edelleen taipumus säpsähtää varuilleen vieraiden ilmestyessä reviirille, vaikka normaalioloissa vaara on poikkeus eikä sääntö. Useimmiten hymy olisi parempi tutustumistarjous kuin murina ja paljastetut hampaat.

Sosiaalisesta joustavuudesta tulee mieleen Woody Allenin elokuva Zelig. Se kertoo sairaalloisen mukautumiskykyisestä miehestä. Zelig haluaa palavasti, että hänestä pidetään ja hänet hyväksytään joukkoon. Niinpä hänen persoonallisuutensa sulautuu aina ympäristöön puhetapaa ja ulkonäköä myöten. Hän on inhimillinen kameleontti.

Elokuva oli loistava komedia. Zeligille kävi elokuvassa välillä huonosti ja lopulta hyvin.

Silti sitä toivoo, ettei totisessa tosielämässä kenenkään olisi pakko olla Zelig. Että ihminen saisi pelotta olla sellainen kuin on: ihme ja arvoitus.

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n entinen päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat