Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aasian maiden kilpavarustelu lisää asekauppaa uhkaavasti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tukholman rauhantutkimuslaitos Sipri tekee tärkeän palveluksen julkistaessaan vuosittain maailman asekaupan avainlukuja. Päähuomio luvuissa menee yleensä siihen, mitkä maat myyvät eniten aseita. Oleellisempi tieto kansainvälisen vakauden ja rauhan uhkien kannalta on usein se, mitkä maat ostavat eniten erityisesti raskaita asejärjestelmiä. Sillä mittarilla katseet ovat kääntyneet Aasiaan jo joitakin vuosia, eikä vauhti siellä hellittänyt uusimmissakaan luvuissa.

Merkittävimmin asekauppaluvuissa supistuu EU-maiden yhteenlaskettu osuus. Vuosina 2010–2014 ne veivät yhteensä vähemmän aseita kuin Yhdysvallat yksin. Yhdysvallat on maailman suurin aseviejä 31 prosentin markkinaosuudella ja Venäjä tulee vain jonkin verran jäljessä 27 prosentilla. Molempien osuudet ovat kasvaneet edellisestä viisivuotiskaudesta. Erityisesti kehittyneimpien ja kalleimpien asejärjestelmien toimitukset ovat yleensä monivuotisia, ja siksi kaupan tilastot kootaan useilta vuosilta.

Päättyneellä viisivuotiskaudella EU-maiden osuus aseiden tuonnissa kutistui yli kolmanneksella verrattuna edelliseen jaksoon. Luvuissa näkyvät talousvaikeudet mutta eivät vielä Ukrainan sodan mahdolliset vaikutukset.

Samalla kun EU-maat ostivat enää 12 prosenttia maailmalla myydyistä aseista, Aasian maat ostivat niistä lähes puolet. Aasian osuus kasvoi suunnilleen saman verran kuin Euroopan hankinnat kutistuivat. Toinen merkittävä asekaupan kasvualue on Persianlahti ja siellä erityisesti Saudi-Arabia. Aasian tavoin Persianlahden alueella on merkittäviä jännitteitä.

Ylivoimaisesti maailman suurin aseiden ostaja on Intia, jonka 15 prosentin osuus kasvaa nopeasti. Intian pysyvä vastustaja, Pakistan, mahtuu myös viiden suurimman aseiden ostajan joukkoon.

Ostoluvut antavat kuitenkin vain osittaisen kuvan varustelukierteestä. Kiinan osuus aseiden ostajana pienenee, vaikka maa onkin yhä tilaston kolmantena, mutta Kiinan asevienti kasvaa voimakkaasti. Kiinalle, kuten monelle muullekin maalle Ruotsia myöten, aseteollisuus ei ole vain vientiala vaan myös keskeinen osa omaa sotilasvoimaa.

Eikä aseita hankita vain arvovaltasyistä. Varustelussaan Aasian maat panostavat erityisesti merivoimiin. Politiikassa ne kiistelevät merialueiden omistuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat