Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kompuroi kokemattomuuttaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka keskustan kannatus on uudessa HS-gallupissa jonkin verran vähentynyt, puolueen ykkösasemaa ei uhkaa mikään. Keskustalla olisi varaa tulla vielä nykysuosiosta jonkin verran alaspäin, ja silti kannatus riittäisi pääministeripuolueeksi.

Vastaavasti toinen alusta asti oppositiossa ollut puolue, perussuomalaiset, alkaa taas nostaa päätään. Perussuomalaiset on puheenjohtajastaan Timo Soinista riippuvainen puolue, ja Soini on lähdössä liikkeelle.

Kahden suurimman oppositiopuolueen suosio johtuu kuitenkin pääosin hallituksen epäonnistumisesta. Tämän kyselyn viimeiset haastattelut tehtiin viime viikolla, mutta ennen eduskunnan surkuhupaisaa päätösnäytöstä. Jos kysely olisi tehty kuluvalla viikolla, päähallituspuolueiden kannatus saattaisi olla vielä nykyistä surkeampi.

Jo nyt tilanne on hallitukselle kiusallinen. Jäljellä olevien hallituspuolueiden yhteen laskettu kannatus on vain runsaat 41 prosenttia. Hallituksella ei siis ole äänestäjien enemmistön kannatusta.

Hallituspuolueiden tumpelointi eduskunnan viimeisinä istuntopäivinä saattaa heijastua myös äänestysaktiivisuuteen. Epätietoisten osuus on yhä pitkän aikavälin keskiarvoa suurempi, vaikka vaaleihin on aikaa alle viisi viikkoa. Suomalaisissa syvällä oleva herraviha saattaa nostaa taas päätään.

Päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp eivät ole pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallituksen aikana olleet samaa mieltä oikein mistään. On siis luonnollista, että ne eivät ole samaa mieltä siitäkään, miksi eduskunnan loppukaudesta tuli sellainen farssi kuin tuli. Kokoomus syyttää demareita ja Sdp kokoomuslaisia.

Demarien mukaan kokoomuksen ministeriryhmä, saati eduskuntaryhmä, ei pysynyt pääministerin hallinnassa. Niinpä mihinkään, mitä Stubb ja valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sopivat, ei voinut loppuun saakka luottaa.

Vastaavasti kokoomuslaisten mielestä demareita alkoivat loppukaudesta hirvittää kaikki jäljellä olevat menoleikkaukset. Siksi säästölaki toisensa perään kaatui.

Loppukauden sekoilussa saattaa näkyä myös puheenjohtajien parlamentaarinen kokemattomuus. Stubb on ensimmäisen kauden kansanedustaja, Rinne ei ole tähän mennessä istunut eduskunnassa. Kummankin puolueen eduskuntaryhmistä olisi kyllä löytynyt kokemusta ja tukea aivan riittävästi.

MTV julkisti sunnuntaina pääpuolueiden piirihallitusten jäsenille tehdyn kyselyn, jossa jäsenet arvioivat oman puolueensa ministerien onnistumista. Kärjessä olivat tutut nimet: kokoomuksesta elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, Sdp:stä ulkoministeri Erkki Tuomioja ja työministeri Lauri Ihalainen.

Demariaktiivit arvioivat myös Rinteen onnistuneen työssään. Sen sijaan pääministeri Alexander Stubb sai omiltaan historiansa kenties kehnoimman arvion. Ulkomaankauppaministerinä hän olisi epäilemättä saanut huippuarviot.

Arvioista voi päätellä sen, että maan asiat hoidetaan työ- ja elinkeinoministeriössä, Vapaavuoren ja Ihalaisen työpaikalla. Jos jollakulla toisella ministerillä ovat asiat päässeet solmuun, apuun kutsutaan kokoomuksesta Vapaavuori tai Sdp:stä Ihalainen tai molemmat.

Kun hallituksen lopputaipaleen epäonnistuminen näyttää menevän pääministeri Stubbin piikkiin, pääsee Sdp ikään kuin tuulensuojaan: Stubb ja kokoomus saavat ottaa äänestäjien pettymyksen vastaan.

Se on saattanut olla Sdp:n tavoitekin: sysätä hallituksen epäonnistuminen kokoomuksen syyksi. Syytä on kyllä kummassakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat