Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osoitteeton lähetys katoaa

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Näin vaalien alla syntyy tukuittain erilaisia selvityksiä ja raportteja. Tulee pohdintoja Suomen taloudesta, kilpailukyvystä, EU:n suunnista ja esimerkiksi turvallisuuspolitiikasta. Toisinaan tekijät unohtavat selvittää itselleen, kenelle ja miksi tätä työtä tehdään. Osoitteeton lähetys ei mene perille.

Otetaan esimerkiksi maanantaina julkistettu ministeriöiden kansliapäällikköjen "Suomen tilannekuva hallitusohjelmaneuvottelujen tueksi keväällä 2015". Näyttää hyvältä: jo otsikossa on kerrottu käyttötarkoitus.

Mutta olennaistahan nyt olisi saada suomalaiset herätettyä siihen, että Suomen talous on todella suurissa vaikeuksissa. Kun tämä viesti menee kunnolla perille mahdollisimman monelle, äänestäjä osaa arvostaa niitä, jotka eivät hyssyttele.

Tätä viestiä kuitenkin piilotellaan selvityksessä virkamieskielen alle.

Kansantuotteen odotetaan kasvavan "maltillisesti". Yksityinen kulutus kasvaa "maltillisesti". Odotettavissa on suhdanteiden "maltillista" parantumista.

Vaalikausi on ollut "haasteellinen". Pitkän aikavälin "haasteet edellyttävät välittömiä toimia". Työmarkkinoiden tilanne pysyy "haastavana".

"Maltillinen" ja "haastava" ovat sitä ärsyttävää uussuomea, jossa ikävä ja pessimistinen sana piilotetaan. Nyt ei pitäisi piilotella mitään, vaan sanoa ruma sana niin kuin se on.

"Maltillisen" kanssa käy vielä niin päin, että sana luo positiivista auraa kielteiselle asialle. Kitulias kasvu on muuttunut maltilliseksi. Ja malttihan on hyve. Se edustaa kärsivällisyyttä ja sitä kannattaa toivoa.

Mutta ei kai tässä taloustilanteessa kannata maltillista kasvua toivoa vaan kovaa, rajua ja mahtavaa.

"Haastavakin" on kiva. Ehkä siksi sana kukkii tässäkin raportissa.

Haastava on termi mainiolle sparraajalle, joka saa haastetun yrittämään enemmän ja pääsemään entistä parempiin tuloksiin. Hyvä personal trainer (anteeksi anglismi – kävisikö perner) on haastava.

Jos katsoo hallituksen saavutuksia, pakko on päätyä siihen, että tämä vaalikausi ei onnistunut kirittämään hallitusta parempiin suorituksiin.

Virkamiesraporttien ongelmat eivät ole ainoastaan sanallisia vaan myös ilmaisullisia. "Ennakoitavalla talouspolitiikalla ja uskottavan julkisen talouden haasteisiin vastaavan strategian määrätietoisella toimeenpanolla luodaan myös tulevaisuudenuskoa vaikeina aikoina." Aha. Kiitos.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat