Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi luovuttaa verkkokauppaa nopeaan tahtiin ulkomaille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansainvälisissä talousvertailuissa Suomen sijoituksista syntyy vuodesta toiseen samantyyppinen tarina. Kisan lähtökohta eli kansallinen kilpailukyky on hyvässä kunnossa. Kilpailusta saatu rahassa mitattava tulos eli taloudellinen elintaso on lähempänä länsimaista keskitasoa. Mutta kun verrataan taloudellisen hyvän muuttumista hyväksi elämäksi vaikkapa tasa-arvon tai inhimillisen kehityksen mittareilla, Suomi on jälleen maailman kärkeä.

Digitaalista kehitystä tarkemmin hahmottavilla mittareilla tarina on hiukan toisenlainen. Se käy ilmi esimerkiksi tiistaina julkistetusta Digibarometristä, jonka Etlatieto on toteuttanut alan toimijoiden tilauksesta.

Lähtökohdat ovat hyvät varsinkin tekniikan näkökulmasta. Kun katse siirtyy käyttöön, eroja alkaa syntyä. Yritykset ovat parantaneet suoritustaan, mutta etenkin julkisen sektorin sijoitus on välttävä. Ja kun tarkastellaan vaikutuksia, kansalaisten saama hyöty jää jälkeen monista muista maista.

Jos haluaa löytää käytännön esimerkkejä, voi kysyä tutulta yrittäjältä, kuinka paljon hän joutuu lähettämään raportteja viranomaisille, tai kokeilla potilaana, miten pystyy hyödyntämään omia tietojaan terveytensä edistämiseen.

Tämänvuotisen Digibarometrin huolestuttavimmat tiedot koskevat kuitenkin verkkokauppaa ja verkkoliiketoimintaa. Kaupan alan yleinen ahdinko on tiedossa ja yritysten tarve viennin kasvattamiseen on kaikille tuttu. Syntyy kuitenkin vaikutelma, että suomalaiset katsovat hämmästyttävän passiivisesti sivusta, kun tarjolla oleva kasvu päätyy ulkomaisten yritysten käsiin.

Raportti kuvaa suomalaisen verkkokaupan tilaa hälyttäväksi. Kotimaisuus tai fyysinen läheisyys eivät verkossa ole samanlaisia kilpailuvaltteja kuin kivijalkakaupassa. Kovassa kilpailussa suomalaiset jäävät alakynteen eivätkä edes tunnu panostavan siihen tosissaan.

Entistä suurempi osa verkkokaupan miljardeista valuu ulkomaille. Suomalaisyritykset eivät pyri pohjoismaisten kilpailijoidensa tavoin markkinoiden valtaamiseen omien rajojen ulkopuolella.

Lähivuosina tehtävää riittää paljon. Julkisen sektorin pitää tuoda omat palvelunsa ja toimintamallinsa nykyaikaan. Yritysten puolestaan pitää ottaa loikka menestyäkseen kovenevassa kilpailussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat