Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset vaalikeskustelut ovat muuttuneet hyytäviksi

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Olen seurannut suomalaista vaalikeskustelua lähinnä verkkolehtien ja sosiaalisen median kautta. Voi olla, että se on antanut asioista vääristyneen kuvan, sillä verkossa peukkuja kerätään kärkevillä mielipiteillä, ei kompromisseilla tai maltillisilla ajatuksilla.

Suomalainen vaalikeskustelu näyttää kuitenkin tällä kertaa poikkeuksellisen hyytävältä. Ehdotuksia ja ideoita niitetään alas nopeammin kuin niitä ehditään esittää.

Suomalainen politiikka tuntuu olevan astumassa Amerikan raitille.

Pari vuotta sitten Yhdysvalloissa julkaistiin hätkähdyttävä tilasto: peräti 40 prosenttia amerikkalaisista ei halua oman lapsensa menevän naimisiin vastakkaisen puolueen kannattajan kanssa. Takavuosina tällaisia kiihkoilijoita oli muutama prosentti, mutta viime vuosina puoluesyrjintä eli partismi on lisääntynyt jyrkästi.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu tutkimuksilla, joilla mitataan ihmisten mielikuvia ja luottamusta. Tutkijoiden mukaan partismi on Yhdysvalloissa jo selvästi rasismia vahvempi ennakkoluulo.

Kirjassaan The Republican Brain tiedetoimittaja Chris Mooney selitti muutoksen johtuvan siitä, että eri puolueet houkuttelevat erilaisia persoonallisuustyyppejä. Viime vuosina puolueiden kannattajat ovat liikkuneet arvoiltaan yhä lähemmäs toisiaan mutta yhä kauemmas vastapuolen kannattajista.

Republikaanit ja demokraatit eroavat toisistaan eniten autoritaarisuudeltaan ja avoimuudeltaan: republikaaneille maailman muuttuminen on uhka, demokraateille mahdollisuus. Ei ihme, että republikaanien demokraattiviha pomppasi tilastojen mukaan kattoon vuonna 2008, kun Barack Obama voitti vaalit lauseella "Yes, we can".

Samaa henkeä tuntuu olevan Suomessa. Kuten Yhdysvalloissa, Suomessakin intohimoja nostattavat nyt mustavalkoiset arvokysymykset, kuten homoliitot tai paperittomien lääkärinhoito. Niissä on helppo ajatella, ettei vastapuoli ole ainoastaan eri mieltä – hän on paha ihminen.

Kun näitä puheenaiheita veivataan somessa päivästä toiseen, mielipiteet kivettyvät arvoiksi, mielipiteiden kannattajista tulee heimoja ja eri mieltä olevista vihollisia.

Uhka vai mahdollisuus -kysymys jakaa suomalaisia luultavasti samalla tavalla kuin amerikkalaisiakin. Koska puolueita on enemmän, jakolinjat eivät kuitenkaan kulje puolueiden välillä vaan niiden sisällä. Verkkokeskustelujen perusteella vaalivoittaja on jo nyt helppo veikata: No, we can't.

Ainakin "stubbilaisten", "punavihreiden" ja "persujen" välillä tuntuu olevan jo suoranaista vihaa.

Polarisoituvassa politiikassa pärjää paremmin polttamalla siltoja kuin rakentamalla niitä. Demarien vahvuudesta putosi vaalien alla kaksi sillanrakentajaa: kokoomukseen loikannut Juhana Vartiainen ja bisnespuolelle siirtynyt Mikael Jungner. Toivottavasti Jungner jatkaa edes somessa, sillä hän on yksi harvoja poliitikkoja, joka on säännöllisesti jakanut ja tukenut myös vastapuolen politiikkojen ideoita.

Oikeasti Suomessa ei ole aineksia partismiin. Suomalaiset puolueet ovat niin maltillisia, että melkein kaikki niistä mahtuisivat Yhdysvaltain demokraattipuoleen sisään ja reunoille jäisi vielä tilaakin.

Itsekin voisin äänestää suomalaisista puolueista melkein mitä tahansa.

Voisin äänestää kokoomusta, koska se on edes yrittänyt löytää uusia ratkaisuja Suomen ongelmiin.

Voisin äänestää Sdp:tä, koska sitä saamme kiittää monista asioista, jotka Suomessa ovat parasta, kuten koulut ja päiväkodit.

Voisin äänestää keskustaa, koska nyt tarvitaan muutosta ja luotan Juha Sipilään ja Olli Rehniin.

Voisin äänestää perussuomalaisia, koska Timo Soini on uljaasti tuonut vihaiset ja pettyneet mukaan yhteiseen keskusteluun.

Voisin äänestää vihreitä, koska se on oman sukupolveni puolue.

Voisin äänestää vasemmistoliittoa, koska radikalismi tarvitsee aina kanavansa.

Voisin äänestää Rkp:tä, koska ruotsi on Suomelle rikkaus.

Voisin äänestää kristillisiä, koska tarvitaan edes yksi puolue kyseenalaistamaan, onko vapaamielistyminen aina hyvä asia.

Mutta yksi on varmaa: aion äänestää jonkin puolesta, en jotakin vastaan.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat