Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netanjahu pelotteli ja otti vaalivoiton

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viimeisinä kampanjapäivinä ennen Israelin tiistaina järjestettyjä parlamenttivaaleja oikeistopuolue Likudin johtaja Benjamin Netanjahu kavensi pääviestinsä Israelin politiikan perimmäiseen kysymykseen: Israelin juutalaisväestön suhteisiin arabiväestöön Israelissa ja sen miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Netanjahun viimeisissä kampanjapuheissa oli kolme kärkeä: hänen pääministerikaudellaan ei perusteta palestiinalaisvaltiota, juutalaissiirtokuntien rakentaminen miehitetyllä Länsirannalla jatkuu ja arabit ovat uhka, jonka vain Israelin oikeisto voi torjua.

Netanjahun kampanjalinjaa on ehditty kuvata poltetun maan taktiikaksi. Netanjahu kärjisti konflikteja Israelissa ja sen lähiympäristössä ja todennäköisesti heikensi Israelin kansainvälistä asemaa. Vaaliuurnilla taktiikka kuitenkin toimi.

Viimeisiin mielipidemittauksiin asti Likudille ennustettu vaalitappio kääntyi ratkaisevaksi voitoksi, ja Israelin presidentti Reuven Rivlin todennäköisesti nimittää Netanjahun torstaina kokoamaan myös Israelin seuraavan hallituksen. Presidentin ei tosin ole pakko antaa tehtävää vaaleissa eniten ääniä saaneelle ryhmälle.

Pääministerikausi olisi Netanjahun neljäs, ja sen jälkeen hän ohittaisi kausien pituudessa Israelin perustajana pidetyn David Ben-Gurionin. Muuten Netanjahua ei yleensä rinnasteta Ben-Gurioniin, joka oli yhdistävä voima Israelissa.

Eniten mielipidemittaukset epäonnistuivat nimenomaan Likudin kannatuksen ennakoinnissa. Puolue on saamassa 120-paikkaiseen parlamenttiin eli Knessetiin 29 tai 30 paikkaa, eli jopa kymmenen edustajaa enemmän kuin kyselyissä ennakoitiin.

Vahvana haastajana vaaleissa olleen keskusta-vasemmistolaisen sionistiunionin tulos, eli 24 paikkaa, mahtuu ennusteiden haarukkaan. Tuloksen varaan on vaikea rakentaa hallituskoalitiota.

Israelin puoluekirjo teki jo aiemmin hallitusten muodostamisen vaikeaksi, eikä vaalitulos helpota tilannetta. Vaa'ankieleksi nousee Likudista irtaantunut Kulanu, eli "me kaikki". Puolueen johtaja Moshe Kahlon on pitänyt yhteistyömahdollisuuksia auki molempiin suuntiin. Kulanun kymmenen paikan tuella Netanjahu voisi rakentaa koalition, joka olisi astetta oikeistolaisempi ja kansallismielisempi kuin hänen edellinen kaksi vuotta sitten muodostamansa hallitus.

Yksi merkittävä uusi piirre Knessetissä on yhdistyneiden arabipuolueiden ryhmä, jolla on 14 paikkaa. Arabipuolueet yhdistivät menestyksellisesti rivinsä, kun äänikynnystä korotettiin nimenomaan niiden kaatamiseksi, mutta ryhmän menestys saattoi osaltaan tuoda Netenjahulle vaalivoiton ratkaisseet tiukan oikeiston äänet.

Neuvottelukuvioita oleellisempi kysymys on, miten Netanjahun kampanjansa lopussa valitsema tiukka käännös oikeaan vaikuttaa Israelin uuden hallituksen politiikkaan, jos Netanjahu on hallituksen johdossa.

Netanjahun ilmoitus aikeesta estää palestiinalaisvaltion synty voi vaikuttaa pieneltä muutokselta tilanteessa, jossa Israelin ja Palestiinan neuvottelut ovat muutenkin toivottoman tuntuisesti poikki. Irtisanoutuminen kahden valtion mallista on kuitenkin suuri muutos. Yhdessä vauhdittuvan siirtokuntarakentamisen kanssa se kärjistää huomattavasti Israelin ja palestiinalaisten kiistaa, joka on edelleen yksi kansainvälisten kriisien lyhyimmistä sytytyslangoista.

On mahdollista, että Netanjahu pyrkii jotenkin loiventamaan kantaansa, mutta siitä huolimatta edessä on ilmeisesti kylmenevä kausi myös Israelin suhteissa Yhdysvaltoihin ja läntiseen Eurooppaan.

Viime kädessä Israelin ja Yhdysvaltain suhteet ovat vankalla pohjalla, mutta Euroopan suuntaan Israelin hallituksen eristäytyneisyys voi voimistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat