Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaikasääntely alkaa jätättää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen keskustelu työaikasäännöksistä on aika tavalla vanhanaikaista ja karkeapiirteistä. Kun puhutaan työajoista, puhutaan niiden pidentämisestä ja vertaillaan keskimääräisiä työaikoja keskimääräisissä työsuhteissa muiden maiden keskimääräisyyksiin.

Paljonko työpanosta kasvattaisi vartin lisäys työpäivään? Paljonko se tietäisi talouskasvua?

Pohdinnat ymmärtää Suomen talousvaivoista kumpuvana ajankohtaisena ideointina, mutta silti ne ovat kovin mennyttä aikaa.

Suomessa pitäisi jo alkaa valmistautua tulevaisuuden työelämään, jossa keskimääräisyyksiä on entistä vähemmän ja nykymaailman epätyypillinen on tyypillinen.

Pitkän uran työnantajajärjestössä tehnyt, työelämää tutkiva Jukka Ahtela pohtii tuoreessa raportissaan työaikasääntelyn nykytilaa ja kehittämistarpeita. Raportti tehtiin Sitran tilauksesta.

Suomen työaikasäädäntö on Ahtelan mukaan putoamassa ajan kelkasta. Työaikoja säädellään edelleen maailmassa, jossa mennään "seitsemältä töihin ja neljältä kotiin". Työaikalaissa puhutaan uittotöistä ja huvittelulaitoksista.

Työaikasäädäntö asemoitiin ennen kaikkea suojelemaan työntekijää siltä, että patruuna pitäisi töissä läpi vuoden ja vuorokauden. Samalla työnantajat saivat selvät kehykset, joiden sisällä kaikki työnantajat pysyivät – yksi keskinäisen kilpailun väline katosi.

Tulevaisuudessa työ on Ahtelan luonnehdintojen mukaan kuitenkin niin erilaista, että vanhakantainen säätely ei enää osu maaliin.

Työaikalait eivät sen sijaan säätele edes yhä yleistyvää etätyötä. Tätä perustellaan laissa siten, että työnantajan ajankäytön valvontamahdollisuudet ovat puutteelliset.

Ja kun työaikalait eivät säätele, seurausvaikutuksia tulee muun muassa siten, että työtapaturmien korvauskäytännöt ovat etätyön tapaturmille nihkeitä.

Kun yhä useampi työskentelee itsenäisesti ja yrittäjänomaisesti, ei ole enää työpaikkaa, jonka ovella leimataan kellokortti.

Ei ole aina edes vastapuolta – patruunaa riistämässä isää ja äitiä lapsiltaan. Ei ole tunneissa mitattavia työpäiviä, vaan projekteja. Ei valvontaa, vaan työntekijän itse omaksuma laadullinen ja määrällinen tulosvastuu.

Tietenkään kaikki eivät siirry tähän maailmaan, mutta virta vie siihen suuntaan.

Kun työ muuttuu kaikkialla mukana kulkevaksi "asusteeksi", työpaikkojen johtamiskulttuurit joutuvat koetuksille. Valvonnan on korvauduttava luottamuksella ja vanhanaikaisen lain keskinäisellä sopimisella. Management by perkele -kulttuuri ja pykäläohjeistus eivät enää toimi.

Tällaisen johtamisen ongelmallisuutta korostaa se, että työmarkkinoille tulevat nuoret eivät selvitysten mukaan kaipaa vanhempiensa tapaan pitkien työsuhteiden ja säännöllisen työajan tarjoamaa turvaa. Jos työpaikka ei ole joustava eikä siellä vallitse keskinäisen luottamuksen tunnelma, työntekijät vaihtavat sellaiseen työpaikkaan, jossa vallitsee.

Näin kaikki eivät voi toimia ja ajatella, sillä suorittavaa ja palveluaikoihin sidottua työtä tulee aina olemaan. Tämä joustojen maailma voittaa niissä korkean tuottavuuden ammateissa ja työpaikoissa, jotka ovat etulinjassa pelastamassa Suomen talouskasvua ja huoltosuhdetta. Työvoimapanos kutistuu, mutta on parempi kompensoida kutistumista siten, että edistetään tuottavuuden kasvua. Olennaista ei ole se, tekeekö työntekijä vartin pidempää työpäivää vaan se, mitä hänen esimiehensä ja yrityksen johto ovat tehneet niiden edeltävien varttien eteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat