Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääri-islamille Tunisian menestys on vaarallinen vihollinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime marraskuussa Tunisian maallisten puolueiden liittouma Nida Tunis nousi parlamenttivaaleissa suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi. Mitä tekivät islamistit, joiden puolue Nahda jäi toiseksi?

Islamistien johtaja Rachid Ghannouchi kertoi Financial Timesin haastattelussa helmikuussa, että hän soitti Nida Tunisin johtajalle Beji Caid Essebsille ja onnitteli vaalivoitosta.

Sittemmin Essebsi on voittanut myös presidentinvaalit ja Nahda on mennyt mukaan Nida Tunisin johtamaan hallitukseen.

Aseistetuille islamistisille ääriliikkeille tällainen meno on kauhistus. Vastassa ei ole ainoastaan länsimaiseksi mädänneisyydeksi leimattu demokratia vaan myös poliittinen islam, joka noudattaa demokratian pelisääntöjä.

Tunisia oli arabimaiden kansannousujen ensimmäinen näyttämö yli neljä vuotta sitten. Nyt se on kansannousujen ainoa varsinainen menestystarina. Tunisia tarjoaa vaihtoehtoisen kehitystien sekasortoiselle väkivallalle tai ihmisoikeuksia polkevalle autoritaariselle hallinnolle. Ne ovat olleet useimpien muiden arabimaiden kohtalona.

Siksi keskiviikon verinen terrori-isku keskellä pääkaupunkia Tunisia tuskin jää viimeiseksi ääriryhmien yritykseksi katkaista Tunisian demokratian kehitys.

Tällä kertaa terroristien kohteina olivat sekä politiikka että talous. Yhteensä 20 kuolonuhrin joukossa oli tunisialaisten lisäksi seitsemän eri maan kansalaisia. Terroristit iskivät harkitusti Tunisialle tärkeää matkailuelinkeinoa vastaan.

Tunisia ei ole joutunut terrorismin kohteeksi ainoastaan menestyksensä vuoksi. Terrorijärjestö al-Qaida on ollut aktiivinen ympäröivissä maissa jo pitkään, ja vielä väkivaltaisempi Isis verkostoituu alueella.

Lisäksi Tunisia jakautuu yhä suhteellisen vauraaseen maallistuneeseen rannikkoon ja köyhään konservatiiviseen sisämaahan.

Epätasainen kehitys oli kipinä kansannousulle ja ruokkii myös ääri-islamia. Tunisian turvallisuusjoukot ovat käyneet pitkää kampanjaa terrorijärjestöjä vastaan.

Tunisian demokratian kehityksen tarinaa ei ole vielä kirjoitettu loppuun. On erittäin merkittävää sekä Pohjois-Afrikassa että Euroopassa, miten tarina tästä jatkuu. Myös terroristit tietävät sen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat