Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen verouudistus

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Eduskunnan loppumylläkässä jäi vähälle huomiolle lainmuutos, joka vilahti viikko sitten läpi hallituspuolueiden ja keskustan äänin 134–57. Kyse oli arvonlisäverolain muutoksesta, jossa hallitus ehti juuri sopivasti ennen eduskuntavaaleja olla pienyrittäjän asialla.

Eduskunta päätti nostaa yrittäjän arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nykyisestä 8 500 eurosta 10 000 euroon. Eli jos tilikauden liikevaihto jää alarajan alle, ei tarvitse maksaa alvia lainkaan.

Pienyrittäjä on lisäksi saanut arvonlisäverosta asteittaista huojennusta, jos tilikauden liikevaihto ylittää 8 500 euroa, mutta jää alle 22 500 euron. Nyt tuo ylempi raja nostettiin 30 000 euroon.

Lakimuutoksen saama runsas tuki hieman himmenee, kun tutustuu tarkemmin, mitä eduskunta aiheesta mietiskeli. Siinä tehtiin eräänlaista historiaa.

Harvoin nimittäin eduskunnan valiokunta sekä hyväksyy lakiesityksen että haukkuu sen samaan aikaan aivan pystyyn. Nyt kävi niin. Valtiovarainvaliokunta kertoo mietinnössään eri sanakääntein, että alv-rajojen muutosesitys on susi ja se olisi syytä hylätä.

Yrittäjien sielunhoito tulee ensinnäkin kalliiksi: lakimuutos maksaa 41 miljoonaa euroa ilman mitään takeita siitä, että valtio saisi vastineeksi esimerkiksi lisää verotuloja ja paranevaa työllisyyttä. Yrittäjä voi myydä arvonlisäverottomasti enemmän, mutta tuolla liikevaihtomäärällä ei vielä palkata uusia työntekijöitä.

Toiseksi valiokunnan mielestä verojärjestelmän pitäisi olla ehyt ja johdonmukainen. Verot eivät saisi olla peiteltyjä yritystukia – kuten tässä tapauksessa selvästi ovat.

Alvin huojennusalueen laajennus tarkoittaa myös lisää työtä verohallinnolle. Verohallinto arvioi käyttävänsä jo nyt noin 30 työntekijän työpanoksen alviin liittyviin oikaisu- ja opastustehtäviin.

"Vertailun vuoksi todettakoon, että harmaan talouden selvitysyksikkö käyttää laaja-alaiseen valvontatyöhönsä vuosittain 24 henkilötyövuotta", valiokunnan mietinnössä kerrotaan.

Teksti on niin myrkyllistä, että valiokunnassa oppositiota edustaneen Osmo Soininvaaran (vihr) ei tarvinnut erikseen keksiä perusteluita vastalauseelleen. Hänen vastalauseensa mukaan hallituksen esitys tulisi hylätä "valiokunnan mietinnöstä ilmenevistä syistä".

Mutta ei esitystä hylätty. Valiokunta olisi kyllä halunnut, mutta se sai ryhmänjohtajilta käskyn viedä esitys eteenpäin. Tämän hallituksen veropolitiikan johdonmukainen linja piti loppuun saakka.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat