Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisit pakottavat EU:n päätöksiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreimmasta EU:n huippukokouksesta voi jälkikäteen syntyä vaikutelma kohtalaisen järjestäytyneestä päätöksenteosta. Tarkemmin katsottuna unioni kuitenkin etenee yhdistelmällä hitaita prosesseja, pakon edessä tehtyjä kriisiratkaisuja ja asioiden lykkäämistä niin pitkälle kuin mahdollista. Järjestelmä on vaarallisen kovalla koetuksella nykyisessä samanaikaisten ja nopeasti muuttuvien uhkakuvien maailmassa.

Tämän huippukokouksen ei ennakko-odotusten mukaan edes pitänyt olla suuri päätöksentekotapahtuma vaan tilaisuus valmistella päätöksiä, joita tehdään virallisesti seuraavissa kokouksissa. Ratkaisuja syntyi asioissa, joissa vaihtoehtoina olivat nykyistä suuremmat vaikeudet.

Torstain ja perjantain huippukokouksessa hitaita prosesseja edusti energiayhteistyö, jossa otettiin varovaisia askeleita eteenpäin. Siinäkin taustalla on kriisi. Energiayhteistyötä vie eteenpäin huoli EU-maiden riippuvaisuudesta Venäjän kaasutoimituksista ja siitä johtuvista markkinoiden vääristymistä. Kriisitunnelmista huolimatta energiayhteistyö etenee hitaasti. EU-maat, Suomi muiden joukossa, varjelevat kukin omia taloudellisia etujaan. Se on EU:n normaaliasetelma.

Parasta näyttöä yhteistyöstä EU-johtajat antoivat, kun he pääsivät periaatteelliseen yksimielisyyteen Venäjään Ukrainan kriisin vuoksi kohdistetuista pakotteista. Heinäkuussa umpeutuvat pakotteet kytketään Itä-Ukrainan aseleposopimukseen, joka tarkoittaa merkittävimpien toimien pysymistä voimassa ainakin vuoden loppuun. Se on aseleposopimuksen vaikeimpien kohtien täytäntöönpanon takaraja.

Kyseessä ei ole automaattinen yksimielisyys, mutta vaihtoehtona olisi EU:n ulkopoliittisen uskottavuuden romahtaminen ja täysi voimattomuus Venäjän horjuttaessa sotatoimilla Ukrainaa. Yksimielisyydelle keksittiin riittävät keinot pakon edessä.

Samalla oli kulunut tasan vuosi siitä, kun EU:n huippukokous hyväksyi Ukrainan kriisin johdosta ensimmäiset merkittävät Venäjään kohdistuvat painostustoimensa. Päätösten joukossa oli Suomelle aluksi sulatteluvaikeuksia aiheuttanut kielto säännöllisille kahdenkeskisille huippukokouksille Venäjän kanssa.

Pakoterintaman pysyminen koossa näin pitkään jännitteistä huolimatta on jäsenmaiden eikä EU-instituutioiden aikaansaannos. EU:n yhteisen ulkosuhdepalvelun asema ei ole vahvistunut, mutta Saksan asema on. Se on omiaan lisäämään kiinnostusta liittokansleri Angela Merkelin viralliseen vierailuun Suomessa maaliskuun lopussa.

Saksan rooli oli tärkein myös, kun huippukokouksen yhteydessä puitiin perjantaina aamuyöstä Kreikan kriisiä. Kyseessä oli klassinen EU-tapahtuma siinä mielessä, että huippukokouksen julkisuutta nousi hallitsemaan aihe, joka ei ollut edes asialistalla ja josta useimmat maat eivät halunneet puhuakaan.

Saapuessaan Brysseliin torstaina Merkel korosti, ettei Kreikan kriisiohjelmasta päätetä huippukokouksessa vaan euroryhmässä. Siitä huolimatta Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasin pyynnöstä järjestetyssä tapaamisessa onnistuttiin ostamaan ainakin muutaman päivän lykkäys täyteen paniikkiin Kreikan edetessä kohti maksukyvyttömyyttä. Kreikka lupasi jälleen yksityiskohtaista tietoa uudistuksista lähipäivinä.

Vaikeiden aiheiden kirjo täydentyi huippukokouksen loppuvaiheessa vielä Libyalla.

Libyan sekasorron nousu EU:n kriisiteemojen joukkoon noudattaa aiemmin nähtyä kaavaa, jossa asia todetaan hyvin vakavaksi mutta sen vuoksi ei pystytä tekemään merkittäviä päätöksiä. Erimielisyydet oikeasta linjasta Libyassa ovat jo aiheuttaneet särön nopeita toimia ehdottavan EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin ja useiden jäsenmaiden välille. Libyan väkivalta ja terrori kuuluvat kuitenkin aiheisiin, joista EU ei pääse nopeasti eroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat