Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätähuuto tieteen tilasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi nykyistä edellisen vaalikauden mainostetuista saavutuksista oli yliopistouudistus. Tuloksena syntyi muun muassa Aalto-yliopisto.

Nyt Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri ja dekaani Arto Mustajoki Helsingin yliopistosta ehdottavat uutta suurta mullistusta Suomen akateemiseen maailmaan. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisemassa analyysissa he suosittelevat, että opetusta antavien ja tutkimusta tekevien yliopistoyksiköiden määrä puolitettaisiin 272 yksiköstä 140 yksikköön. Tavoitteena olisi tieteen tason nosto keskittämällä voimia ja teroittamalla kärkeä.

Käytännössä seuraus olisi, että yksittäisen yliopiston oppiainevalikoima supistuisi. Tällä hetkellä esimerkiksi fysiikkaa opiskellaan kymmenessä yliopistossa ja saksan kieltä kahdeksassa.

Vähintään yhtä radikaali on ehdotus tohtoriopintojen ja maisteriopintojen keskittämisestä nykyistä harvempiin opinahjoihin, vaikka kandidaatiksi voisi lukea useassa paikassa.

On helppo arvata, miltä tahoilta kaksikon ajatukset tyrmätään. Ennen varsinaista tuomiota kannattaisi kuitenkin perehtyä nykytilan analyysiin. Kuva Suomen tieteen ja tutkimuksen tasosta ei ole kovin mairitteleva. Yksittäisten yliopistojen vertailuja voi aina arvostella, mutta Suomi ei saisi jäädä jälkeen muista Pohjoismaista, kuten se nyt tekee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat