Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen tulisi laatia erilaisia talousskenaarioita

Pääkirjoitus
 
Jukka Ihanus ja Ralf Sund

Taloudellisen tilanteen muuttuessa toimintatapa olisi valmiina eikä aikaa menisi konsensuksen hakemiseen.

Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten yksi keskeinen ongelma talouspolitiikan johtamisessa on ollut puutteellinen kyky reagoida yleisen taloustilanteen muutoksiin. Kun talouden kehitys on ollut oletettua heikompaa, hallitusohjelmakaan ei ole vastannut vallitsevaa tilannetta.

On selvää, että talouspolitiikalta katoaa merkittävästi tehoja, jos maailma muuttuu olennaisesti mutta politiikka ei. Tautia lääkitään väärän diagnoosin perusteella.

Hallituksen johtamista helpottaisi, jos pääministerin pöytälaatikosta löytyisi linjauksia erilaisia talouskehityksiä varten. Kun olosuhteet vaihtelevat, finanssipolitiikan lyhyen ja keskipitkän aikavälin tavoitteiden sekä niiden saavuttamiseen tarkoitettujen keinojen olisi hyvä olla valmiiksi mietittyinä – ja mikä tärkeintä, sovittuina.

Muutoksiin reagoimiseen on tarjottu lääkkeeksi strategista hallitusohjelmaa ja politiikan linjausten tarkistuspisteitä. On korostettu, että hallitusohjelman on oltava lyhyt.

Jos taloudellinen toimintaympäristö muuttuu, on yhdentekevää, onko hallitusohjelma kuuden vai kuudenkymmenen liuskan mittainen – se ei ratkaise perusongelmaa.

Hallitusohjelmalla sitoutetaan hallituspuolueet yhteiseen linjaan. Hallitusohjelmasta poikkeaminen edellyttää yhteistä tahtoa ja luottamusta, siis konsensuspäätöstä.

Laajapohjaisessa hallituksessa jokaisella puolueella on veto-oikeus hallitusohjelmasta poikettaessa ja ohjelmaa laadittaessa. Siksi hallitus ei ole kyennyt reagoimaan muuttuneeseen taloudelliseen toimintaympäristöön riittävän nopeasti.

Kuinka luottamusta voidaan rakentaa hallituspuolueiden välille olosuhteiden muuttumisen varalta?

Monipuoluehallituksen toimintakyvyn ja nopean reagointikyvyn yhdistäminen saattaisi onnistua hahmottelemalla hallituksen muodostamisen yhteydessä etukäteen toimenpidekokonaisuuksia erilaisten talousskenaarioiden varalta.

Jo hallitusta muodostettaessa sovitaan politiikan peruslinjauksista sen mukaan, mikä on taloudellinen kehitys. Asiaa tarkastellaan tiettyjen, tarkasti määriteltyjen mittareiden mukaan ja valitaan sovittujen talousohjelmien joukosta se, joka parhaiten istuu taloudelliseen toimintaympäristöön.

Tällainen menettely on tuttu yritysmaailmassa, jossa reagointi nopeasti muuttuviin suhdanteisiin on elinehto. Siksi monella yrityksellä onkin erilaisiin tilanteisiin jo valmiiksi hahmoteltuja toimintalinjauksia.

Taloudellisessa toimintaympäristössä voi tulla yllättäen sekä kielteisiä että myönteisiä muutoksia. Laatimalla yhden talousohjelman sijasta kolme erillistä ohjelmaa hallitus olisi valmiiksi sitoutunut erilaisia tilanteita varten. Hallituksen ei tarvitsisi käydä aikaa vieviä keskinäisiä neuvotteluja, jotta talouslinjaa voitaisiin tilanteen muuttuessa vaihtaa.

Tarve laatia vaihtoehtoisia malleja on korostunut viime vuosina, kun talouden käänteet ovat käyneet yhä yllättävämmiksi ja rajummiksi.

Suomen kaltainen pieni ja avoin talous voisi saada merkittävää kilpailuetua ketteryydestä ja nopeasta reagointikyvystä. Määritelmän molemmat sanat, pieni ja avoin, ovat tärkeitä.

Joudumme ottamaan annettuina maailmatalouden tuulien muutokset. Talouden käännöksiin vaikuttaa yhä voimakkaammin poliittinen tekijä.

Viime aikoina talouden toimintaympäristöä ovat muuttaneet esimerkiksi Ukrainan kriisi ja Kreikan tilanne. Talouden lainalaisuuksia on kohtuullisen helppo ennustaa, mutta poliittisten käänteiden ennustaminen on mahdotonta.

Nopea reagointikyky on entistä tärkeämpi osa kansallista menestymistä. Suomen hallitukset koostuvat vastedeskin useista puolueista. Hallituksen talouspolitiikan muuttaminen kesken hallituskauden on siis vaikeaa, koska kirjoittamattoman säännön mukaan muutokset hallitusohjelmaan tehdään yhdessä.

Poliittisessa järjestelmässämme on vikoja, joiden vuoksi emme kykene hyödyntämään pienuuden etua, nopeaa reagointia.

Päätöksentekojärjestelmämme on hallitusohjelman vanki. Nopeasti muuttuvissa tilanteissa hallitusohjelmasta on tullut jarru.

Jukka Ihanus ja Ralf Sund
Ihanus on yhteiskuntapoliittisen yksikön johtaja ja Sund pääekonomisti STTK:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat