Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiivis Helsinki tarvitsee bulevardit

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin itäistä kaupunginosaa Laajasaloa halkova moottoritiemäinen Laajasalontie on kaukaista perua niin sanotusta Smith–Polvisen liikennesuunnitelmasta, joka julkaistiin vuonna 1968. Siinä Helsingin liikennejärjestelyjen pohjana oli massiivinen moottoritieverkosto täydennettynä metrolla, joka oli visioitu nykyistä kattavammaksi. Raitiotiet olisi korvattu busseilla.

Suunnitelma ei toteutunut, ja nyt Laajasalontiestä suunnitellaan uudenlaista puistokatua, jolle sijoitettaisiin autokaistojen lisäksi raitiotiekaistat, kävely- ja pyörätiet sekä nykyistä keskustan pyörätietä Baanaa muistuttava pyöräilyn "laatukäytävä".

Kun tie ei olisi enää moottoritiemäinen, se veisi vähemmän tilaa kuin nyt, joten tien molemmin puolin vapautuisi tontteja rakentamiseen.

Laajasalontie on eräänlainen pilotti paljon kunnianhimoisemmalle suunnitelmalle, joka sisältyy marraskuussa esiteltyyn Helsingin yleiskaavaan. Yleiskaavassa uusille urbaaneille kaupunginosille on raivattu tilaa Kehä I:n sisäpuolelta muuttamalla kaikki Helsingin moottoritiemäiset sisääntuloväylät samantapaisiksi kaupunkibulevardeiksi, jollaista visioidaan Laajasaloon vähän pienemmässä mittakaavassa.

Bulevardien toteuttamisen vaikeusasteet vaihtelevat. Esimerkiksi Vihdintie on tavallaan helppo, koska eritasoliittymiä ei ole. Toisaalta lähellä kulkee voimalinja, jonka siirto ei ole aivan läpihuutojuttu. Lahdenväylä puolestaan on hankkeista hankalin, koska valtakunnallisena pääväylänä sen on jo nyt kyettävä vetämään isoja liikennemääriä. Yhtenä vaihtoehtona on ollut väylän siirtäminen tunneliin, mikä olisi kustannuksiltaan miljardiluokan hanke.

Bulevardit ja tunnelit saattavat kuulostaa utopistisilta, mutta yleiskaavassa on pystyttävä katsomaan vuosikymmeniä eteenpäin. On sekä luotettava taustalla oleviin oletuksiin että kyettävä irtautumaan entisestä tavasta suunnitella kaupunkia – ja muistettava, että varsinaisen toteutuksen aikajänne on pitkä.

Yleiskaavan perusoletus on se, että Helsingin väkiluku kasvaa 250 000 asukkaalla vuoteen 2050 mennessä. Tätä väkimäärää ei haluta ohjata keskelle peltoja, kuten ennen tehtiin, vaan sille on löydettävä tilaa keskeltä kaupunkia.

Bulevardit mahdollistavat nykyistä tiheämmän kaupunkirakenteen, mutta ne vaativat erinomaisen joukkoliikenteen poikittaisyhteyksineen. Jos joukkoliikenne ei vedä, seurauksena on liikenteen valtava ruuhkautuminen heti Kehä I:n ulkopuolella.

Yleiskaava on ollut marraskuun jälkeen nähtävillä. Se on kerännyt pyydettyjen lausuntojen lisäksi myös paljon kansalaismielipiteitä. Niitä vedetään nyt kaupunkisuunnitteluvirastossa yhteen johtopäätöksiä varten. Luonnoksesta työstetään varsinaista kaavaehdotusta syksymmälle. Sitä ennen myös Helsingin valtuusto käy kaavasta lähetekeskustelun. Se on 6. toukokuuta.

Uudenmaan ely-keskus on omassa yleiskaavalausunnossaan ja tienpitäjän roolissaan aiheellisesti muistuttanut, että Helsingin täytyy kuunnella muitakin. Sisääntuloväyliä ei voi noin vain Helsingin päätöksellä muuttaa bulevardeiksi, koska ne ovat pääosin valtion hallinnoimia maanteitä.

Ely-keskus arvostelee muun muassa ilmanlaadusta ja bulevardien meluvaikutuksista tehtyjä puutteellisia selvityksiä. Lisäksi Helsingin on keskuksen mielestä selvitettävä yhdessä naapurikuntien ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa, miten bulevardit vaikuttaisivat koko seudun liikenteeseen ja Helsingissä työssä käyvien työmatkoihin.

Idea bulevardeista on hieno, mutta ely-keskuksen lausunto muistuttaa realismista. Yleiskaavassa pitää visioida rohkeasti, mutta toteutus vaatii huolellisen ennakkosuunnittelun vaikutusarvioineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat