Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiaunionin rakentaminen vahvistaisi Euroopan maita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unioni jatkaa pitkänsitkeätä projektiaan rakentaa Euroopan energiaunioni. Hanke pitää sisällään paljon muutakin kuin aikeita avata kaasun hintasopimuksia.

Kyse on erityisesti siitä, että EU etsii tapoja irtautua riippuvaisuudestaan venäläisestä energiasta. Vahvempi ja riippumattomampi Eurooppa on hyvä tavoite.

Euroopassa on kaksi suurta projektia, jotka kiinnostavat Venäjää suuresti. Toinen on energiaunioni, toinen Euroopan ja Yhdysvaltain välinen kauppasopimus TTIP.

Ensimmäinen kokoaisi Eurooppaa ja toinen toisi sitä lähemmäs Yhdysvaltoja. Venäjä suhtautuu myönteisesti näitä hankkeita vastustaviin voimiin.

EU-päättäjät pohtivat torstaina energiaunionia. Erityishuolena oli se, että venäläistä kaasua länteen myyvä ja tuova Gazprom on tehnyt EU-maiden kanssa hintasopimuksia, jotka ovat muilta mailta ja ostajilta piilossa.

Se kuitenkin tiedetään, että kaasun hinta ei määrity minkään ilmeisen ja kaupallisen syyn vuoksi. Saksa saa halvemmalla kuin Puola, yhdet länsimaiset ostajayhtiöt halvemmalla kuin toiset.

Energia on aina ollut Venäjälle ase. Hintasopimukset tarjoavat tähän taistoon ammuksia. Niin kauan kuin hinnat ovat piilossa ja vaihtelevat, voidaan olettaa, että kaasun hintaan vaikuttaa esimerkiksi saajamaan – tai ostajayrityksen kotimaan – ulkopoliittinen viritys suhteessa Venäjään. Suomella ei ole koskaan ollut minkäänlaisia ongelmia venäläisen kaasun saannissa. Muissa maissa tämä vakaa kaupallinen suhde saattaa saada ulkopoliittisia tulkintoja, samoin Fennovoiman ydinvoimalahanke.

Venäjän Eurooppaa kohtaan harrastama hajota ja hallitse -politiikka toimii.

Mutta kaikkea vikaa Euroopan ei kannata etsiä ulkopuolelta.

Euroopan sisäiset sähkönsiirtoverkot ovat kehittymättömiä. Esimerkiksi käy Saksa, jossa energia ei siirry kunnolla edes maan sisällä. Pohjoisessa olisi tuotantoa enemmän kuin kulutusta, etelässä päinvastoin.

Eikä esimerkkejä tarvitse hakea näinkään kaukaa. Suomen energiamarkkinoita auttaisi, jos siirtoverkot Ruotsiin ja Norjaan olisivat riittävät.

Energia on ollut Euroopan maille suuri kansallisen suvereniteetin kysymys. Nykymaailmassa tämä tarkoittaa siiloutumista ja voiman pirstoutumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat