Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos et näe keskelle, katso Venäjän reunoille

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kirjailija Veikko Huovisen tunnetuimmassa romaanissa Havukka-ahon ajattelijassa lukijaa härnätään kysymyksellä, missä Konsta Pylkkänen vietti vuodet 1917–1924. Kukaan ei tunnu tietävän totuutta.

Pylkkänen oli korpifilosofi, Venäjän presidentti Vladimir Putin on ydinasevallan päämies. Silti yhä on hämärän peitossa, mitä hän teki maaliskuun alkupäivät.

On ymmärrettävää, että Venäjällä ja muissa maissa presidentin poissaolo herätti paljon huomiota. Suuren ja arvaamattomasti käyttäytyvän maan johdon ajatuksista kannattaa yrittää päästä selvyyteen.

Neuvostoaikana kremlologit tarkkailivat, ketkä vastaanottivat sotilasparaateja, kenen vieressä kukin seisoi tai kenen kasvot käsiteltiin pois virallisista valokuvista. Tiedonmuruista yritettiin päätellä kulissien takaisia valtakuvioita.

Joskus menetelmä tuotti tulosta, joskus ei.

Jälkeenpäin kaikki näyttää usein paljon selvemmältä kuin aikalaisten silmin. Neuvostoliiton hajoamisesta olisi voinut saada vihjeitä, jos olisi katsonut Kremlin muurien sijaan maan valtapiirin reunoille.

Kun suunnitelmatalouden näkymät alkoivat heikentyä, Neuvostoliitto luopui aluksi vallankumouksen viennistä kehitysmaihin. Sitten se alistui oman etupiirinsä murenemiseen Keski- ja Itä-Euroopassa. Sen jälkeen myös neuvostotasavallat alkoivat pyrkiä omille teilleen.

Neuvostoliiton hajottua useiksi valtioiksi irtiotot Moskovasta jatkuivat Venäjän alueilla. Yksi jos toinenkin kuvernööri alkoi kahmia valtaa itselleen ja lähipiirilleen.

Vuosituhannen vaihteessa, Putinin noustua valtaan, virta kääntyi. Ensimmäiset merkit komennon muuttumisesta tulivat juuri Venäjän alueilta. Suomessa esimerkiksi ortodoksikirkon johtajat havaitsivat omien yhteyksiensä kautta, että itänaapurissa lankoja alettiin kerätä jälleen Moskovan käsiin. Sen jälkeen keskusvallan ote myös taloudesta, mediasta ja kansalaisyhteiskunnasta alkoi tiukentua.

Tarve rakentaa oma etupiiri ja valta-alue on olennainen osa Venäjän johtajien käsitystä siitä, miten itseään suurvaltana pitävän maan kuuluu käyttäytyä.

Eikä se näy pelkästään siinä, miten Moskova kampittaa asevoimalla Ukrainan länsisuhteita. Putin palasi julkisuuteen tavatessaan Kirgisian presidentin. Yksi tapaamisen aihe oli maan liittyminen Venäjän johtamaan Euraasian unioniin.

Vyöhykeajattelu näkyy myös muilla elämänalueilla. Jääkiekon KHL-liiga reunustaa Venäjän. Unkariin ja Suomeen rakennettavat ydinvoimalat vahvistaisivat kuvaa Venäjästä energiasuurvaltana.

Ajatteluun sopii, että mielenosoituksissa haikaillaan vanhoja keisarikunnan rajoja.

Suomea lähin venäläinen suurkaupunki on historiaa huokuva Pietari. Sen takaa häämöttää vallan ja rahan todellinen keskus Moskova. Kannattaa kuitenkin katsoa myös Moskovan ja Pietarin taakse. Putinin kannatus on metropolien ulkopuolella.

1990-luvun talouskaaoksen kokeneet ihmiset arvostavat sitä, että palkat ja eläkkeet tulevat aikanaan ja valta on mieluummin yksissä käsissä kuin keskenään kilpailevilla suurvisiireillä.

Keskitetyn vallan suosio lisääntyi 2000-luvun nopean talouskasvun vuosina, kun rahaa riitti jaettavaksi myös huonojen teiden varsille.

Nyt talouden alamäki koskettaa koko Venäjää, oligarkeista sivukyliin. Se ei kuitenkaan näy vielä Putinin asemassa. Valta pikemminkin keskittyy entisestään.

Alueet eivät yritä lähteä omille teilleen, vaan ne ovat kääntäneet katseensa kohti Moskovaa. Moni aluejohtaja on pyytänyt tukea ahdinkoon vallan keskukselta.

Sama koskee myös yritysmaailmaa. Tällä kertaa valtiolla on rahaa, joten se pystyy valitsemaan, mitkä yritykset pelastetaan.

Tuloksena on rajan hämärtyminen julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Joku voisi kutsua muutosta sosialisoinniksi.

Valta pysyy Kremlissä niin kauan kuin sillä on käytössään rahaa.

Asetelma muuttuu vasta sitten, jos varat alkavat ehtyä. Silloin Moskova voisi joutua sanomaan alueille samaa kuin Neuvostoliiton murtuessa: yrittäkää hoitaa itse asianne, meillä riittää täällä omiakin murheita.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat