Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaaleissa voi ratkaista muukin kuin talous

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjalainen muistuttaa, että vaaleissa voivat ratkaista monet muutkin asiat kuin talous.

"Edessä voi olla yllätys. Näkemykset homoliitoista ja perhevapaiden jakamisesta vanhempien kesken saattavat vaikuttaa äänestyspäätöksiin yhtä paljon kuin kestävyysvajeen kurominen umpeen ja kilpailukyvyn parantaminen."

"Talouden kortin varaan ei kannata jättää aivan koko kampanjaa, sillä äänestäjät ovat arvaamattomia. Heidän valintansa voi lopulta muodostua erilaisista arvokysymyksistä."

"Keskustelujen aihevalintoja ohjaavat muutkin kuin poliitikot. MTV:n vaalikeskustelu (18. 3.) järjesti perhepaketin kaatumiseen liittyen äänestyksen perhevapaiden jakamisesta vanhempien kesken. Näkemyserot tulivat selville äänestyslapuista, mutta kätten noston perusteella lähes jokainen puoluejohtaja olisi halunnut selittää kantaansa."

"Myös toritapahtumat ohjaavat ehdokkaita luulemaan, että äänestäjä valitsee suosikkinsa talousajatusten pohjalta. Vain paikalliset asiat nousevat talouden lisäksi esille. Yleisön edessä kysyvät vain kokeneet politiikan tuntijat, usein miehet."

"Äänestäjistä puolet on naisia. Miehiä useammin he nostavat valintojensa perusteeksi arvokysymyksiä."

"Arvoista voivat kertoa vastaukset kysymyksiin, jotka eivät ole politiikan hienoa ydintä. Mitä syöt, mitä kuuntelet, miten liikut? Soitatko, luetko?"

Keskisuomalaista huolestuttavat viimeaikaiset arviot koulutuskehityksestä.

"Parinkymmenen vuoden päästä korkeasti koulutettujen määrä näyttäisi siis jopa vähenevän ikäluokkien pienenemisen vuoksi. Näin ei välttämättä tarvitsisi olla. Suomen tulisi jatkossakin pyrkiä kasvattamaan korkeakoulutettujen määrää kaikissa ikäluokissa."

"Koulutus on – ja sen tulee edelleenkin olla – Suomen menestymisen voimavara. Suomella ei esimerkiksi ole valtavia luonnonvaroja, eikä maantieteellinen sijaintimme suosi massaturismia, teollisuutta tai yritystoimintaa. Siksi Suomen menestyminen on kiinni korviemme välistä – eli osaamisesta ja koulutuksesta."

"Suomen tämänhetkinen tilanne on OECD:n koulutustilastojen mukaan erinomainen – siis vielä. Mutta nykytilanteeseen ei pidä tuudittautua ja toivoa kaiken säilyvän omalla painollaan ennallaan."

"Suomalaisten on valitettavasti turha haaveilla merkittävästä asemasta koulutusviennin mallimaana, jos suomalaisten koulutustaso jää jatkossa selvästi alle OECD:n keskiarvon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat