Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen kilpailu kovenee entisestään ensi vuoden jälkeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Kiina liittyi Maailman kauppajärjestö WTO:hon vuonna 2001, se sai 15 vuoden odotusajan siirtymisessä markkinatalousmaan statukseen. Kun tämä määräaika päättyy, vapaakauppakumppanit eivät voi nykyiseen tapaan rajoittaa kiinalaisten tuotteiden myyntiä polkumyyntitullilla. Monella alalla pelätään tuota hetkeä.

EU on lätkinyt kiinalaisille tuotteille tavan takaa suuria polkumyyntitulleja. Unionilla on ollut siihen WTO:n siirtymäsäännön mukaan täysi valta. Listalle on joutunut muun muassa kiinalaisia aurinkopaneelien, kenkien, polkupyörän renkaiden, putkiliitosten ja keittiöastioiden valmistajia. Nyt pohdinnassa on polkumyyntitulli kiinalaiselle ruostumattomalle teräkselle.

Polkumyyntitulleja on määritelty sen mukaan, mikä tuotteiden normaali hinta myyntialueen markkinoilla olisi. EU:n komissio laski, että kiinalaisia aurinkopaneeleja myytiin Euroopassa ainakin 88 prosenttia tuotteiden markkinahintaa halvemmalla. Eroa tasoitettiin tullimaksuilla.

EU on taiteillut kuluttajien ja tuottajien välisessä intressiristiriidassa. Joskus pelissä on ollut muitakin arvoja.

Halpojen aurinkopaneelien vyöry Kiinasta lisäisi luonnollisesti niiden kysyntää Euroopassa ja ehkä edistäisi myös ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Kuluttaja ja ympäristö kiittäisivät. Ikävä kyllä tässä tapauksessa tuotannon auttaminenkaan ei ole onnistunut: tuottajien määrä Euroopassa on tullista huolimatta vain vähentynyt.

Kiinan markkinatalousaseman saavuttaminen askarruttaa myös teräksen tuottajia. Eurooppalainen tuotanto on mukana päästökauppamekanismissa, kiinalainen ei. Jos mahdollisuus vahvaan tullisuojaan poistuu, eurooppalainen tuotanto ei pärjää kilpailukykyvertailussa.

Kovia polkumyyntitulleja voidaan määrätä myös sillä perusteella, että valtio voi monopolinomaisesti määrätä ulkomaankauppansa ehdoista ja hinnoista. Tämä ei Kiinan nykyoloissa toteudu. Tulleja voi olla vastedeskin, mutta Kiinan statuksen muutos tarkoittaisi niiden alennuksia.

Pohjimmiltaan polkumyyntitullit ovat olleet vain ajanpeluuta. Aika päättyy pian. Globaalissa maailmantaloudessa kilpailu on vastedeskin yhä avoimempaa, mikä pitää ottaa huomioon kansallisissa, kilpailukykyyn vaikuttavissa ratkaisuissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat