Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkesäätiöiden ja -kassojen asemaa tulisi vahvistaa

Pääkirjoitus
 
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Hyvin hoidettu eläkesäätiö tai -kassa voi tuottaa yritykselle miljoonasäästöjä ja säilyttää työpaikkoja Suomessa.

Hanke eläkesäätiö- ja vakuutuskassalain uudistamiseksi on parhaillaan tiukkojen neuvottelujen kohteena valtionhallinnossa, työeläkealalla ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Lakiuudistus nousee vääjäämättä uuden hallituksen pöydälle. Siksi asiasta on puhuttava nyt, ennen eduskuntavaaleja.

Jos prosessin lopputulos luo elinvoimaa eläkesäätiöille ja -kassoille, Suomen talous ja koko yhteiskunta saavat rohtoa moneen vaivaan.

Suomen työeläkejärjestelmän kehityskulku on ollut huolestuttavan keskittävä, vaikka eläkesäätiöt ja -kassat ovat toimineet hyvin. Eläkesäätiöistä ja -kassoista on purettu alan yhtiöihin vuosikymmenen aikana yli viisi miljardia euroa.

Vielä vajaat kymmenen vuotta sitten maamme työeläkejärjestelmässä toimi 39 eläkesäätiötä ja -kassaa. Nyt niitä on 18.

Säätiöiden ja kassojen purkaminen yhtiöihin näkyy myös sijoituskantojen kokoluokissa. Viime vuoden syyskuun lopussa yksityispuolen työeläkelaitosten sijoituskanta oli yhteensä 109 miljardia euroa. Eläkesäätiöiden ja -kassojen osuus siitä oli 5,9 miljardia euroa, siis 5,4 prosenttia.

Vuonna 2006 eläkesäätiöiden ja -kassojen osuus koko työeläkepotista oli sentään melkein kaksinkertainen: 10,4 prosenttia.

Jos haluamme Suomen pääomamarkkinoiden toimivan mahdollisimman hyvin, on oltava monen kokoisia toimijoita. Muutaman sadan miljoonan euron työeläkevaroja sijoittava eläkesäätiö tai -kassa on sopivan kokoinen sijoittaja toimimaan siinä suur- ja piensijoittajien välimaastossa, joka on Suomessa ikävästi harventunut, jopa autioitunut.

Säätiöt ja kassat ovat olleet tärkeä kotimaisiin pääomarahastoihin sijoittava ryhmä. Pääomarahastot puolestaan sijoittavat varansa kotimaisiin listaamattomiin yhtiöihin. Monet pääomarahastot ovat liian pieniä päätyäkseen ison työeläkeyhtiön salkkuun.

Mitä enemmän Suomessa on eläkesäätiöitä- ja kassoja, sitä kovempi on kaikkia parempaan tulokseen kirittävä kilpailu hyvistä sijoituskohteista. Eikä sekään olisi huono asia, että varainhoitopalvelualalle syntyisi uutta virettä ja työpaikkoja.

Samalla tulisi raivattua niitä suomalaisyritysten rahoituskapeikkoja, joiden hoitamiseen suuret eläkeyhtiöt ovat kokonsa vuoksi aivan liian suuria.

Vaalikeskusteluissa on noussut esiin huoli Suomen työeläkevarojen valumisesta Suomen ulkopuolelle tukemaan muun maailman taloutta. Eläkesäätiöiden ja -kassojen nykyistä vahvempi rooli tarjoaisi osaltaan ratkaisun tähänkin.

Säätiöiden ja kassojen sijoitustoiminnassa Suomi on tuttu ja luonnollinen toiminta-alue. Täällä ei tarvitse tärvätä rahaa esimerkiksi kohtuuttomiin agenttikuluihin.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä eläkesäätiöiden ja -kassojen sijoituskannasta 37,8 prosenttia oli sijoitettu Suomeen. Eläkevakuutusyhtiöiden vastaava luku oli 30,7. Eri säännöillä toimivat julkisalojen eläkevakuuttajat sijoittivat kannastaan Suomeen vain 18,3 prosenttia. Eroista huolimatta säätiöt ja kassat pärjäsivät tuottovertailussa oikein hyvin.

Hyvin hoidettu eläkesäätiö tai -kassa tuottaa työnantajayritykselleen vuosittaiset miljoonasäästöt.

Eläkesäätiöiden ja -kassojen puolesta puhuu myös niiden rooli kansainvälisissä suuryrityksissä. Jos yrityksessä pohditaan, mistä maasta vähennetään tuotantoa, Suomen työpaikat voivat säästyä leikkurilta siksi, että yrityksellä on Suomessa oma, hyvä eläkesäätiö.

Eläkesäätiö- ja vakuutuskassalakia uudistettaessa poliitikkojen, työeläkealan toimijoiden, työmarkkinajärjestöjen ja virkamiesten on kyettävä näkemään kauas.

Uusien säätiöiden ja kassojen perustamista on helpotettava. Vakuutuskantojen ja vakavaraisuuspääoman siirrettävyyttä on parannettava reilulla tavalla.

Vain näin oman säätiön tai kassan perustaminen on aito vaihtoehto yritykselle, kun se päättää työeläkejärjestelynsä mallista.

Huhtikuussa valittava eduskunta nostaa valtaan uuden hallituksen, joka tehnee asiakokonaisuudesta lakiesityksen uudelle eduskunnalle. Aitoa hajautusta on edistettävä reilulla tavalla kaikkien hyödyksi.

Timo Toropainen Kirjoittaja on Eläkesäätiöyhdistyksen toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat