Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiitos Katainen, kun kerrot elämästäsi Instagramissa

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Ready for the roadshow in Marseille. #investEU

Kuva, jonka Jyrki Katainen (@jyrkikatainen) julkaisi

Seuraan mielelläni komissaari Jyrki Kataisen töitä. Seuraamista helpottaa se, että Katainen on ottanut tehtävässään avukseen sosiaalisen median. Twitterin ja Instagramin kuvavirta komissaarin arjesta puhuu paljon muutakin kuin EU-jargonia.

Ilahdun nähdessäni, kuin hyvin Kataisen Le Tanneur -salkku ja Rimowa-matkalaukku sointuvat toisiinsa. Huolestun huomatessani, kuinka croissantit ovat hiipineet Kataisen ruokavalioon – jonkun pitäisi lähettää komissaarille ruisleipää.

Erityisesti pidän Kataisen eri matkakohteiden maisemissa ottamista omakuvista, joissa hän kiittää neuvotteluista. Niistä pitäisi koota vuoden lopuksi postikorttisarja ja jakaa pakkaa joululahjaksi.

Kuvavirta tekee kuitenkin näkyväksi myös sen, kuinka miehisessä ympäristössä komissaarit työtään tekevät. Kataisenkin tapaamat henkilöt ovat suurimmaksi osaksi miehiä.

Komissaari ei voi tietenkään päättää, kuka häntä missäkin maassa on vastassa. Joskus kuitenkin mietin, haluaisinko itse komissaarina korostaa sitä, kuinka EU:n talousasiat ovat pitkälti miesten hallussa.

Onhan kravattimiesten kuvatulva myös todiste eräänlaisesta vilpittömyydestä. Kukaan ei ole ainakaan vielä ruvennut lavastamaan kuvia ja haalimaan komissaarin ympärille naisia koristeeksi.

Britanniassa näin on tehty jo viime vuosikymmenellä. Konservatiivipuolue istutti parlamentissa naisedustajia puoluejohtajan lähelle, jotta uutisiin saatiin tasapainoisempi sukupuolijakauma.

Tulevaisuudessa visuaalisuudesta tulee politiikassa entistä tärkeämpää. Tähän asti on riittänyt, että päättäjällä on viestintäväkeä, joka osaa kirjoittaa puheet, heitot ja tiedotteet. Kuvaakin on mietitty, mutta yksiulotteisessa photo opportunity -mielessä. Se ei enää riitä.

Kuvan korostuminen työllistää visuaalisuuden ammattilaisia. He suunnittelevat, minkälaista kuvaa – sanan kaikissa merkityksissä – työnantajasta levitetään. Myös kansalaisten on hyvä tiedostaa tämä.

Tässä kuussa on nähty jo kaksi korkean tason visuaalista virhelaskelmaa. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis poseerasi puolisoineen ranskalaisen Paris Match -lehden sivuilla kodissaan, jota monet pitivät liian ylellisenä.

Britanniassa taas oppositiojohtaja Ed Miliband kuvautti itsensä ja vaimonsa nukkavierussa keittiössä, jota kukaan ei usko pariskunnan kodin "pääkeittiöksi".

Paljon riippuu vastaanottajasta. Itse ilahduin, että Varoufakisilla syödään hyvin. Milibandeilla näytti sottaiselta.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Twitter: AnnamariSipila
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat