Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämä vie kohti paikallista sopimista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen Yrittäjät julkisti pari päivää sitten selvityksen, jossa käytiin läpi mahdollisuuksia sopia työehdoista toisin kuin työehtosopimuksissa sanotaan. Yrittäjien tulkinta on, että mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen on vähemmän kuin yleisesti luullaan. Lisäksi paikallisilla sopimuksilla on yrittäjien selvityksen mukaan vain marginaalinen vaikutus yritysten kilpailukykyyn.

Yrittäjille työpaikkakohtainen sopiminen on suorastaan sydämenasia. Työehtosopimusten suomat mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen eivät koske alan työnantajaliittoon kuulumattomia yrityksiä. Niiden on kuitenkin noudatettava alan yleissitovaa työehtosopimusta. Yrittäjien etujärjestössä työnantajaliittoon kuulumattomia yrityksiä on huomattava määrä. Yrittäjiin kuuluu 115 000 jäsenyritystä, joista puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Viime vuodet uusia työpaikkoja on syntynyt nimenomaan mikroyrityksiin, joissa palkkalistoilla on enintään muutama henkilö.

Pienissä yrityksissä työpaikan asioista on maailman sivu sovittu toisin kuin työehtosopimus sanoo. Siitä ei vain ole aina viitsitty kertoa alan ammattiliitolle.

Pienessä yrityksessä työntekijätkin huomaavat helposti, meneekö työnantajalla hyvin vai huonosti. Paikallinen sopiminen vaatii kuitenkin työnantajien ja työntekijöiden välillä luottamusta, sitä kuuluisaa hyvää henkeä.

Työelämän lait ja alakohtaiset työehdot on tarkoitettu työntekijän vähimmäisturvaksi sellaisille työpaikoille, joissa asioita ei muuten saada sovittua.

Kunhan maalle on saatu uusi hallitus, työmarkkinajärjestöt alkavat neuvotella keskitetyn tuloratkaisun, työllisyys- ja kasvusopimuksen, kolmannesta sopimusvuodesta. Silloin voimassa oleva sopimus jatkuisi syksyyn 2016 saakka. Kolmannesta vuodesta päätettäessä tarkoitus on sopia vain viimeisen vuoden palkat, ei työelämän laadullisia asioita, niin sanottuja tekstikysymyksiä. Järjestöt ovat jo aloittaneet alustavat keskustelut.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on esittänyt, että kolmannen sopimusvuoden sijaan neuvoteltaisiin täysin uusi kaksi- tai kolmivuotinen sopimus, jossa huomioitaisiin myös työelämän laatuasioita. Halua pidempään sopimukseen – ja työelämän laatuasioiden parantamiseen – on palkansaajarintamalla enemmänkin.

Työnantajapuoli on ainakin toistaiseksi suhtautunut nihkeästi siihen, että sopimusta jatkettaisiin yli vuodella. Työnantajien mielissä paineet alakohtaisiin ratkaisuihin kasvavat.

Keskitetyissä ratkaisuissa on yleensä sovittu pienemmät palkankorotukset kuin liittokohtaisissa neuvotteluissa, koska maan hallitus yleensä auttaa keskitettyä ratkaisua esimerkiksi palkkaverokevennyksillä.

Työnantajien kannalta keskitetyissä ratkaisuissa on se huono puoli, että niillä ei saada muutoksia kutakin alaa vaivaaviin ongelmiin. Toki keskitetyn ratkaisun liittokohtaisissa sovellutusneuvotteluissa se olisi mahdollista, mutta yleensä liitot ovat haluttomia tekemään muutoksia tekstikysymyksiin keskitetyn ratkaisun yhteydessä. Ei niitä sovittu työllisyys- ja kasvusopimuksenkaan liittosovellutuksissa.

Työpaikkakohtainen toisin sopiminen ei ole pelkästään pienten yritysten huolenaihe. Sitä kaipaavat yhtä lailla suuremmat yritykset. Työelämä valuu hiljalleen siihen suuntaan, että yksi sapluuna ei sovi kaikkiin yrityksiin. Tosin kaikki työnantajat eivät jostain syystä halua käyttää mahdollisuutta paikalliseen sopimiseen. Näin kävi jokunen vuosi sitten metalliteollisuudessa.

Tuottavuuden kasvuvauhti ja kilpailutilanne on erilainen paitsi eri aloilla myös eri yrityksissä. Siksi kehitys johtaa vähitellen kohti alakohtaista sopimista ja paikallisten joustojen lisääntymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat