Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pula suomalaisista omistajista voi olla kasvun pullonkaula

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaalien jälkeen työnsä aloittava hallitus joutuu edeltäjiensä tapaan etsimään uusia tuloja valtion budjettiin. On todennäköistä, että ideapalaverista syntyy tuttu tulos: menoja rahoitetaan valtion omaisuutta ja pörssiomistuksia myymällä.

Todellisuudessa kyse ei kuitenkaan ole oikeasta tulosta. Kun valtion sijoitusyhtiö Solidium myy siivuja salkustaan, omaisuus muuttaa vain muotoaan. Pörssiosakkeiden tilalle tulee käteistä rahaa.

Tuottavan omaisuuden myynti ei ole kovin viisasta, koska valtio saisi lainaakin halvalla. Pakkomyynneillä on kuitenkin myös muita heijastusvaikutuksia yhteiskuntaan. Suomalaisilla suuryrityksillä on yksi vakaa omistajataho vähemmän, kun valtio rahastaa omistuksiaan.

Vaikka pääomaa on maailmassa runsaasti, vakaita suomalaisia omistajia on tarjolla vähän. Väestön ikärakenteen takia suomalaiset eläkeyhtiöt eivät kasvata sijoituksiaan takavuosien malliin, vaan alkavat keskittyä tulevien vuosien eläkkeiden maksamiseen.

Yksityishenkilöille ja suvuille oman yhtiön hallussapito on usein riittävä urakka, joten uusiin omistuksiin ei helposti lähdetä.

Olisi kuitenkin tärkeää, että Suomessa olisi monenkokoisia sitoutuneita omistajia, jotka haluavat olla mukana kasvattamassa ja uudistamassa täkäläisiä yrityksiä. Jos omistus siirtyy ulkomaille, pian myös hyvät työpaikat seuraavat helposti perässä.

Moni suomalaisyritys kaipaisi vähemmistöomistajaa, joka auttaisi kasvussa ja kansainvälistymisessä mutta ei olisi heti seuraavassa käänteessä myymässä omistustaan maailmalle.

Seuraava hallitus toivon mukaan miettii, miten suurella vaivalla synnytetty liiketoiminta ja sen maksamat verot eivät karkaisi Suomesta.

Perintöveron korjailu on kovin kapea vastaus. Omistamisen ammattitaito ei synny vain siten, että saa pääomat perimällä. Tarvitaan monipuolisempaa lähestymistä ja uusia omistajia.

On tärkeää, että liikkeellä on suurta ja pientä pääomaa. Kun liikkeellä on riittävästi sijoittajia ja sijoitusten kohteita, tarpeet kohtaavat paremmin.

Valtion tehtävä on huolehtia, että toimintaympäristö on ennustettava ja johdonmukainen. Uutta omistuskulttuuria ei voi määrätä poliittisilla päätöksillä, mutta sellaisen syntyyn voi rohkaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat