Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingillä edessään vaikea energiapäätös

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen, entinen Helsingin Energia, käynnisti viime viikolla Suvilahdessa aurinkovoimalan, jossa sähköaseman katolle sijoitetut lähes 1 200 aurinkopaneelia paahtavat sähköä helsinkiläisille.

Yhtiö keksi tarjota katolta nimikkopaneeleja muutaman euron kuukausivuokralla, mikä osoittautui suureksi menestykseksi. Hetkessä löytyi innokkaita asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan vähän ekstraa vihreästä sähköstään.

Entä sitten, kun mittakaava kasvaa eikä kyse ole enää vapaaehtoisuudesta? Miten paljon helsinkiläiset ovat valmiita maksamaan päästövähennyksistä ja hiilineutraalista Helsingistä? Tätä pohtii kaupunginvaltuusto syksyllä, kun se päättää Helenin tulevista voimalaitosinvestoinneista.

Helsingin häpeäpilkku on sen nykyinen suuri riippuvuus kivihiilestä. Ongelma konkretisoituu mustanpuhuvana hiilikasana Hanasaaren voimalaitoksen vieressä kaupungin paraatipaikalla. Noin kolmannes Helenin tuottamasta energiasta on peräisin ulkomailta tuodusta kivihiilestä, jota käytetään Hanasaaren lisäksi myös Salmisaaressa.

Yli puolet Helenin energiantuotannosta perustuu hivenen ympäristöystävällisempään maakaasuun, ja kymmenisen prosenttia tulee osakkuuksien kautta Olkiluodon ydinvoimalasta. Kaasu on peräisin yhdestä lähteestä, Venäjältä.

Helsinkiläiselle veronmaksajalle tällainen kyseenalainen energiacocktail on ollut edullinen. Helen on ollut tuloutuksineen kaupungille rahasampo, jonka avulla on hillitty veroprosentin nousupaineita.

Näin ei voida jatkaa loputtomiin, sillä Suomi on sitoutunut muiden maailman maiden tavoin vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja siirtymään yhä enemmän uusiutuvaan energiaan. Helsingin kaupunginvaltuusto on linjannut, että Helenin on vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta ja nostettava uusiutuvan energian määrä 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Tämä jättää kaupungin energiayhtiölle kaksi päävaihtoehtoa. Niistä halvemmassa Hanasaari ja Salmisaari uudistetaan täysin niin, että laitokset voivat käyttää kivihiilen rinnalla uusiutuvia energialähteitä. Biopohjaisten polttoaineiden eli puupellettien ja biohiilen osuus voisi tässä mallissa olla noin 40 prosenttia. Vuonna 2011 tehdyssä eli siis jo hieman vanhentuneessa selvityksessä arvioitiin, että tämä vaihtoehto maksaisi noin 500 miljoonaa euroa.

Kalliimpi investointi on rakentaa Vuosaaren voimala-alueelle uusi monipolttoainevoimala, joka käyttäisi metsähaketta, pellettejä ja biohiiltä. Suunnitelmaan liittyy lämmönsiirtotunneli kantakaupunkiin ja olennaisena yksityiskohtana Hanasaaren voimalaitoksen purkaminen. Kokonaishinnaksi on laskettu 1,2 miljardia euroa, mutta vaa'assa painaa se, että Helsinki saisi tuloja, kun Hanasaaren alue vapautuisi asuinkäyttöön.

Vuosaari-vaihtoehtoon on uudeksi tekijäksi tullut metsähakkeen hinta ja saatavuus. Suomessa on suunnitteilla puun polttoon perustuvaa energiantuotantoa muuallekin kuin Helsinkiin, minkä lisäksi samaa raaka-ainetta pitäisi riittää myös puunjalostajille.

Helen panttaa vielä tuoreita laskelmia, mutta jo nyt on selvää, että kumpikin investointivaihtoehto vaikuttaisi selvästi yhtiön tulostasoon ja tuleviin kassavirtoihin. Helsinkiläinen tuntee kukkarossaan yhtiön tuloutuskyvyn heikkenemisen, vaikka päädyttäisiin vain nykyisten voimaloiden ehostukseen.

Ennen investointipäätöstä kaupunki selvittää vihreiden vaatimuksesta vielä yhdessä Helenin kanssa, millaisia pienimuotoisempia vaihtoehtoja energiantuotantoon on löydettävissä ja miten kaupungin energiantehokkuutta voisi parantaa.

Helsingin tulevaisuutta ei voi missään tapauksessa rakentaa kivihiilen varaan, eikä vääjäämätöntä luopumispäätöstä voi kuin korkeintaan lykätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat