Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raimo Sailas: Istuntokauden lopun näytelmät ovat häpeäksi poliittiselle järjestelmällemme

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Vuonna 2011 aloittanut Jyrki Kataisen hallitus epäonnistui pahasti, vaikka lieventäväksi asianhaaraksi luettaisiin euroalueen surkea taloudellinen kehitys. Luvatut uudistukset jäivät tekemättä, pari hallituspuoluetta väsyi matkalle ja muutenkin ministereitä – pääministeriä myöten – lähti kesken kaiken lipettiin.

Alexander Stubbin hallitus oli suoraa jatkoa Kataisen hallitukselle, ilmoittihan Stubb johtavansa toimeenpanohallitusta, joka hoitelee Kataisen hallituksen lupaamat rakenneuudistukset satamaan. Ei siitä mitään tullut.

Eduskunnan istuntokauden loppuun ajoittui näytelmiä, jotka ovat häpeäksi eduskunnalle, hallitukselle ja koko poliittiselle järjestelmällemme. Parlamentarismin perusperiaate on, että eduskunta käsittelee hallituksen esityksiä. Sekin unohtui sote-uudistusta väännettäessä.

Eduskunnan surkea taival kulminoitui siihen, että oppositiopuoluetta edustavan valiokunnan puheenjohtajan johdolla yritettiin epätoivoisesti löytää malli, joka jotenkuten kelpaisi kaikille. Valmistelu oli siirtynyt hallitukselta eduskunnalle, eikä sekään tuonut tulosta.

Sote-uudistustouhun oudoimpia virheitä oli, että rahoituskysymykset pantiin eri valmisteluun omalla aikataulullaan. Silti juuri monikanavainen rahoitusjärjestelmä on lukuisissa selvityksissä todettu terveydenhuoltojärjestelmämme suurimmaksi puutteeksi, joka aiheuttaa osaoptimointia, kustannustehottomuutta ja eriarvoisuutta.

Kauden viimeiset istunnot jäävät historiaan tasavallan ykkösfoorumilla esitettynä farssina, joka ei tosin naurattanut. Hallituspuolueiden kansanedustajat – ministereitä myöten – alkoivat äänestellä hallituksen esityksiä vastaan. Hallituksen esitykset olivat kuulemma niin huonoja, että ne piti kaataa.

Jopa puhemies Eero Heinäluoma näytti touhua seuratessaan järkyttyneeltä – ja se on paljon se.

Kaadettuihin esityksiin kuului toisen asteen koulutusta koskenut säästöesitys. Taustalla muhii aito ongelma. Oppilasmäärät ovat laajoilla alueilla käymässä niin vähiin, että kouluverkkoa on pakko harventaa. Opposition riemu esityksen kaatumisesta jääkin lyhytikäiseksi.

Opintotukea koskenut säästöesitys ei ollut paras mahdollinen. Surkuhupaisaa oli kuitenkin katsella, kun suurinta hallituspuoluetta edustava sivistysvaliokunnan puheenjohtaja tuli innoissaan kertomaan eduskunnan ulkopuolella mekastaville opiskelijoille ilosanoman: hallituksen esitys on kaadettu.

Hallituksella olisi ollut omien esitystensä nurinpanon sijasta ollut hyödyllistäkin puuhaa. Esimerkiksi teiden päällystämiseen ensi kesänä olisi pitänyt löytää lisää rahaa.

Kun öljy on halpaa, ovat päällysteetkin yleensä halpoja. Töiden lykkääminen on hölmöläisen hommaa, kun työt on kuitenkin tehtävä.

Osmo Soininvaara ja jotkut muutkin ovat panneet Suomen hallituksia huonousjärjestykseen. Soininvaaran mielestä heikoin on Kataisen hallitus. Itse olin pitänyt huonoimpana Martti Miettusen hätätilahallitusta (1975–1976), mutta eduskunnan istuntokauden viimeiset päivät nostivat Kataisen/Stubbin hallitukset kärkeen minunkin listallani. Miettusen hallitus tosin vain pahensi hätätilaa, mutta ymmärsi sentään lähteä reilusti alle vuoden ikäisenä.

Pronssipallille kiipeää Harri Holkerin hallitus (1987–1991). Se antoi syksyllä 1990 jo valmiiksi löysän budjettiesityksen eduskunnalle. Seurasi erikoinen näytelmä. Hallituspuolueiden – siis kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien – eduskuntaryhmät alkoivat vaatia muutoksia budjettiesitykseen jo ennen kuin budjettiin liittyviä lakiesityksiä oli viety eduskuntaan. Lammasmainen hallitus ei pannut luottamustaan vaakalaudalle, vaan antoi periksi ja pahensi päälle kaatuvia vaikeuksia.

Epäonnistuneiden Miettusen ja Holkerin hallitusten jälkeen ryhti koheni ja päätöksentekokyky parani. Kalevi Sorsan elvytyshallitus (1977–1979) loi vankan pohjan vuosikymmenen ajan kestäneelle talouden nousulle ja työttömyyden vähenemiselle.

Esko Ahon hallitus (1991–1995) oli ankaran ajan hallitus, jonka rakenteelliset ratkaisut ja valtiontalouden tasapainotuspäätökset sekä Suomen vieminen EU:hun pohjustivat Suomen irtautumista lamasta ja talouden pohjan vahvistumista.

Siinäpä mallia uudelle hallitukselle ja eduskunnalle.

Raimo Sailas hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on ministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat