Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion tehtävä tilit selviksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ei ole aina suutarin lapsilla kenkiä. Valtiovallan edustajat ovat jakaneet auliisti neuvoja, miten yhteistä rahaa pitäisi käyttää oikein ja kuinka vastuullista olisi nyt säästää.

Aika alkeellisessa tilassa tuntuu silti olevan valtion oma tilinpito.

Valtiovarainministeriön maanantaina julkistama raportti valtion takauksista on murheellista luettavaa. Murheellisinta on se, että vasta nyt meillä on jokin kokonaiskuva valtion takausten kokonaismäärästä ja kehityksestä.

Aiemmin on julkistettu valtion ehdollisista vastuista vain hajanaisia tietoja, ja selvityksissä summat sekä riskien arviointitavat ovat poikenneet toisistaan.

Valtio on tukenut muun muassa yritystoimintaa erilaisilla takauksilla. Vaikkapa niin, että suurten risteilijäaluksien tilauksia varmistamaan on saatu takauksia Finnveralta.

Valtion takausten arvo on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Kehitystä selittää osin se, että näin on haluttu pitää suomalaista yritystoimintaa tolpillaan taantuman aikana.

Takausten nimellinen arvo, 49 miljardia euroa, vastaa summaa, joka olisi 24 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Summa ei jää paljoa siitä potista, joka oli vuonna 2014 Suomen tavaraviennin kokonaisarvo.

Kehityksessä on muutama iso ongelma.

Kun siirrytään budjetista takauksiin, siirrytään budjetin ulkopuolelle ja raa'asta rahasta vastuisiin – toisin sanoen demokraattiselle valvonnalle näkyvissä olevasta maailmasta eriin, jotka realisoituvat vasta, jos tulee ongelmia.

Toinen ongelma on se, että tätä siirtymää on tehty "suhdanneluonteisesti".

Julkisen talouden velkaantuessa on mukavampi vaihtaa takausten puolelle kuin näyttää yhä huonompaa velkasuhdetta.

Kun kehitystä ei ole ollut jarruttelemassa kukaan, riskien kertymä ei ole ollut hallittu eikä kokonaisuus suunniteltu.

Houkutin on toiminut siis piiloriskejä kasvattavaan suuntaan.

Maailma oppi muutama vuosi sitten amerikkalaisista subprime-lainainstrumenteista sen, että pienten riskien huomaamattomasta kertymästä voi syntyä valtava järjestelmäriski.

Suomen kansantalous on juuttunut alamäkeen. Yritystalouskaan ei ole hurrattavassa iskussa. Tilanne näkyy myös julkisessa taloudessa, jossa menot ovat varmoja mutta tulot epävarmoja.

Jos yritysten ongelmat johtavat takaustappioihin, ne iskevät muutoinkin heikentyneeseen ja velkaantuvaan julkiseen talouteen. Pienistä riskipuroista voi kertyä tässäkin jonkinlainen järjestelmäriski.

Valtion takausvastuut eivät tietenkään kaikki yhtä aikaa laukea, ja monet eristä ovat niin varmoja kuin mikään takausten maailmassa voi olla.

Mutta jos pessimisti rakentaisi valtion vastuista kriisiskenaarion siltä pohjalta, että kymmenen prosenttia vastuista muuttuisi tappioiksi, tappiot vastaisivat niitä julkisen talouden säästösummia, joita viime aikoina on kaipailtu velkaantumisen katkaisemiseksi.

Vaikka valtion talouden kaikki lainalaisuudet eivät vastaakaan yritysten ja kotitalouksien lainalaisuuksia, jotain opittavaa valtiolla olisi.

Yrityksillä on selvä tase ja usein kokonaiskuva siitä, mitä ja minkä arvoisia eriä ja riskejä siellä on. Tiedetään omaisuus ja vastuut. Taseen hoito on – toivottavasti – suunnitelmallista ja avointa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat