Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA yritti turhaan pysäyttää Kiinan uuden kehityspankin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannia käynnisti melkoisen ketjureaktion ilmoittamalla toissa viikolla liittyvänsä Kiinan johtaman uuden Aasian kehityspankin perustajajäseneksi. Liittymispäätös korosti Kiinan kasvanutta taloudellista valtaa ja oli harvinaisen korkean profiilin takaisku Yhdysvalloille, joka oli aktiivisesti kannustanut länsileirin maita pysymään Kiinan pankin ulkopuolella.

Seuraavan viikon kuluessa Saksa, Ranska ja Italia seurasivat Britannian esimerkkiä. Perässä on tulossa joukko muita maita Australiaa ja Etelä-Koreaa myöten. Suomessa valmistellaan päätöstä mahdollisesta liittymisestä.

Viime vuonna virallisesti perustettu Asia Infrastructure Investment Bank eli AIIB on Kiinalta haaste toisen maailmansodan jälkeen perustetulle Maailmanpankille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle. Niissä länsimaat ovat säilyttäneet itsellään johtopaikat ja suurimman äänivallan.

AIIB:n peruspääoma on alkuvaiheessa 50 miljardia dollaria, joka on tämän päivän kurssilla runsaat 45,5 miljardia euroa. Se on pieni summa verrattuna maailmanpankkijärjestelmän satojen miljardien pääomaan ja vain runsas neljännes vanhemman Aasian kehityspankin ADB:n pääomasta.

Tärkeintä uudessa rahoituslaitoksessa on kuitenkin se, että sen taustalla ovat Kiinan talouden resurssit. Kohteina ovat Aasian kaupungistumisen mukanaan tuomat valtavat infrastruktuurihankkeet, joiden arvoksi arvioidaan 8 000 miljardia dollaria vuosikymmenessä. Länsimaiden liittymispäätöksissä taloudelliset hyötynäkökohdat ajoivat ohi politiikasta.

Yhdysvallat perustelee kampanjaansa pankkiin liittymistä vastaan sinänsä aiheellisella huolella ehdoista, joilla AIIP Kiinan johdolla tekee rahoituspäätöksiään. Kiina on rahoittanut ja toteuttanut kehittyvissä maissa useita korskeita infrastruktuurihankkeita piittaamatta kohdemaiden politiikan ja talouden uudistustarpeista.

Kiinan ääniosuus AIIP:ssä on kuitenkin laskemassa alle 50 prosenttiin, kun mukaan liittyy joukko taloudeltaan suuria länsimaita. Lisäksi on Kiinan etujen mukaista, että pankki toimii hyvin.

Kiistely liittymisestä pankkiin ei ole vahingoittanut Kiinaa vaan on heikentänyt länsileirin sisäistä luottamusta, jota tarvitaan meneillään olevissa keskinäisissä vapaakauppaneuvotteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat