Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavo Lipposta tulee ikävä

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Viime päivien poliittinen keskustelu on ollut sakeana luottamuspuheesta. Tai siis sen puutteesta. Kokoomus ja Sdp nokittelevat toisiaan siitä, kumman on syy, että luottamusta ei ole.

Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten rämpimistä seuratessa on tullut oikein ikävä Paavo Lipposen (sd) hallituksia, varsinkin ykköshallitusta.

Silloinkin oli puhetta luottamuksesta, hieman eri sävyssä tosin. Lipponen ilmoitti ministereille, myös omilleen, että valtiovarainministerillä – ensin Iiro Viinasella (kok), sitten Sauli Niinistöllä (kok) – on hänen, pääministerin, täysi luottamus.

Esimerkiksi budjettiriidoissa pääministerin kautta oli turha yrittää koukata.

Lipposen johtajuutta kukaan ei kyseenalaistanut. Ei uskaltanut.

Silloin myös pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyö toimi esimerkillisesti. Nyt syvin epäluottamus kulkee nimenomaan pääministerin ja valtiovarainministerin välillä. Antti Rinne (sd) on joutunut toppuuttelemaan kiivaimpia avustajiaan.

Kataisen hallituksen aloittaessa hallituksen kokoonpano oli lähestulkoon sama kuin Lipposen hallituksissa. Ainoa ero on, että tämän vaalikauden kokoonpanossa on mukana myös kristillisdemokraatit.

Olisiko siis sittenkin sisäministeri Päivi Räsäsen syy, ettei tältä hallitukselta ole onnistunut oikein mikään?

Lipposen ykköshallitus teki sen, mihin yksikään hallitus ei ole sen jälkeen kyennyt: päätti heti alkajaisiksi 20 miljardin markan (vajaan 3,5 miljardin euron) menoleikkauksista eikä vasta pakon edessä.

Leikkaukset tehtiin neuvottelujen alkuun. Järjestyksessä piili vissi viisaus: kun ministerinsalkkuja ei vielä ollut nimetty kenellekään, ei kukaan ryhtynyt vastustamaan leikkauksia "omasta" ministeriöstään.

Seuraavissa hallitusneuvotteluissa ilmeisesti aiotaan tehdä ensi alkuun vain niin sanottu strateginen hallitusohjelma, jota on tarkoitus tarkentaa myöhemmin kesällä, hallituksen budjettineuvottelujen yhteydessä.

Se jos mikä vaatii luottamusta. Muuten käy niin, että hallitusohjelma joudutaan neuvottelemaan ainakin kahteen kertaan.

Eikä menoleikkauksistakaan tule helppoja, jos sektoriministerit ovat ehtineet ottaa roolinsa hallinnonalojensa edunvalvojina.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat