Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinkeinopolitiikka tulee päivittää digiaikaan

Pääkirjoitus
 
Reijo Paajanen ja Matti Pohjola

Digitaalisuudesta on parhaillaan tulossa osa kaikkea toimintaa. Silti sen mahdollisuuksia ei Suomessa vielä ymmärretä tarpeeksi.

Taantuman keskellä unohtuu helposti, että Suomessa ja muuallakin länsimaissa on tapahtumassa jotain suurta: rakennemuutos, joka vetää vertoja ja jopa ylittää vaikutuksiltaan teollistumisen ja maaseudun tyhjenemisen. Digitaalisuus ja internet-talouden logiikka ovat läpäisemässä koko kansantalouden ja yhteiskunnan.

Digitalisaatio on tapahtunut kahdessa aallossa. Ensimmäisessä aallossa tieto- ja viestintätekniikka levisi tutkimus- ja sotilasmaailmasta bisnekseen ja tavallisten ihmisten ulottuville. Suomessa tämä aikakausi kiteytyi ennen kaikkea Nokiaan.

Toinen, suurempi ja parhaillaan ylitsemme pyyhkivä aalto tekee digitaalisuudesta osan kaikkea toimintaa. Tämä näkyy esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa. Puhutaan teollisesta internetistä, joka yhdistää tuotantojärjestelmän osat toisiinsa samalla tavoin kuin perinteinen internet yhdisti ihmiset. Tuloksena on tilanteisiin mukautuva, itseään optimoiva ja jopa itsestään oppiva tuotantojärjestelmä.

Suomessa suhtaudutaan internet-talouteen omituisella, kaksijakoisella tavalla. Perusedellytykset ovat kunnossa: koulutustaso on korkea, ja tietoliikenneyhteydet ovat kansainvälisesti vertaillen hyvät. Kansalaiset, yritykset ja viranomaiset suhtautuvat teknologisiin mahdollisuuksiin myönteisesti.

Nokia-vetoisen tietoliikenneklusterin ansiosta maahan on kertynyt runsaasti osaamista, ohjelmistoista sulautettuun tekniikkaan. Peliyhtiöiden kaltaiset mobiiliajan ketterät toimijat näyttävät innoittavaa esimerkkiä siitä, mikä on mahdollista.

Samaan aikaan vallitsee kummallinen apatia. Peliteollisuutta lukuun ottamatta internet-taloutta tunnutaan pidettävän uhkana ja työpaikkojen tuhoajana. Esimerkkinä on kaupan ala: verkkokauppa ja kuluttajien ostokäyttäytymisen murros on päässyt "yllättämään".

Suomessa vakiintuneet alat eivät lähde ensimmäisten joukossa mukaan rakennemuutoksiin. Parhaassa tapauksessa ne pyrkivät sopeutumaan. Pahimmassa ja liian yleisessä tapauksessa ne yrittävät jarruttaa koko muutosta. Ajatellaan, että isolla on varaa katsoa ja odottaa, että on varmasti oikea aika astua markkinoille.

Todellisuudessa Googlen ja Applen kaltaiset globaalit internet-talouden jättiläiset ovat erittäin nopeita ja ketteriä uusien markkinoiden valtaajia.

Yritysten hitaus johtaa jälkijättöiseen elinkeinopolitiikkaan, joka jää puolustamaan vanhoja rakenteita eikä raivaa tilaa uudelle. Tämän seurauksena rakennemuutos pääsee yllättämään ikävästi.

Pelitila vapautuu uusille toimijoille. Esimerkiksi isot verkkokaupan toimijat etenevät ensin perinteisen kaupan tontille ja sitten rahoitusmarkkinoille. Ne valtaavat markkinaosuuksia palvelualustoilleen, jotka kehittyvät käytettäessä ja keräävät massiiviset tietovarannot sekä ohjaavat osaamisen kehittymistä.

Tätä taustaa vasten on selvää, että tietotekniikan ja digitalisaation suurin tuottavuusvaikutus on vielä kokematta. Sen saavuttamiseksi yritysten strategiavalinnoissa ja talouspolitiikan päätöksenteossa on ymmärrettävä digitalisaation merkitys. Tulevaisuudessa menestyvät parhaiten ne yritykset ja yhteisöt, jotka osaavat yhdistää ihmiset, tietotekniikan alustat, tehokkaat toimintatavat ja globaalin liiketoiminnan.

Vasta harvan suomalaisen yrityksen ylimmässä johdossa ymmärretään digitalisoitumisen merkitys ja mahdollisuudet. Jokainen kasvua tavoitteleva yritys tarvitsee kuitenkin digitaalisen strategian.

Julkinen sektori voi vaikuttaa digitalisaation tuottavuuteen tukemalla koulutusta ja tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä suoraan omilla toimillaan. Julkinen sektori on tietotekniikan suurimpia käyttäjiä. Palveluiden digitalisointiin tähtäävän kansallisen palveluväylän tuotantokäyttö alkaa tänä vuonna, ja lisäaskelia tarvitaan nopeasti.

Elinkeinopolitiikassa ei tarvitse tavoitella radikaaleja innovaatioita, mutta se on suunnattava internet-talouteen ja kasvun edellytysten rakentamiseen. Digitalisaatio luo innovaatioita ja kasvua nyt samalla tavoin kuin teollisen työn automatisointi menneinä vuosikymmeninä.

Reijo Paajanen ja Matti Pohjola
Paajanen on Digilen toimitusjohtaja
ja Pohjola taloustieteen professori Aalto-yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat