Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakouluilta odotetaan suuria muutoksia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kalevan mukaan on aiheellista, että suomalaisia korkeakouluja herätellään nykypäivään.

"Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan analyysissa yliopistoyksiköiden määrää vaaditaan puolitettavaksi nykyisestä 272:sta 140 yksikköön."

"Keskittäminen edellyttää, että Suomeen luodaan tieteen strategia, jossa tutkimuksen ja opetuksen painopisteet jyvitetään avoimesti eri yliopistoille seuraaviksi 10–15 vuodeksi. Alempi kandidaattitaso jäisi ammattikorkeakoulujen vastuulle. Yliopistot keskittyisivät maisteriopintoihin ja yliopistoista vain osa tohtorikoulutukseen."

"Harvaan asutussa Pohjois-Suomessa ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on erityinen yhteiskunnallinen merkitys alueen elinkelpoisuudelle. Tieteellä, tutkimuksella ja korkeammalla koulutuksella paikallisesti taataan, että alueen työ- ja elinkeinoelämä saa osaavaa ja innovatiivista väkeä."

"Oulun ja Lapin yliopistoissa sekä pohjoisen ammattikorkeakouluissa tulee rohkeasti itse määritellä tutkimuksen ja koulutuksen painopisteet."

"Linjauksia kannattaa tehdä mahdollisimman paljon yhteistyössä, jolloin Pohjois-Suomen oppilaitokset ovat vahvempia, kun korkeamman koulutuksen verkostoa tiivistetään koko valtakunnassa."

Savon Sanomia huolettaa erikoistumisen vaikutus tieteeseen.

"Itä-Suomen yliopisto on aloittanut jo kuudennet yhteistoimintaneuvottelut viiden vuoden aikana."

"Toistuviin yt-neuvotteluihin on koko maassa totuttu vuoden 2010 yliopistouudistuksen jälkeen."

"Itä-Suomen yliopisto on tehnyt hyvää tulosta maisteri- ja tohtoritutkintojen määrässä ja tutkimuksen laadussa. Nyt se joutuu sopeutumaan vallitsevaan yliopistopolitiikkaan, joka korostaa kilpailtua tutkimusrahoitusta perusrahoituksen kustannuksella."

"Valtion viimeisimmässä budjetissa päätettiin siirtää 50 miljoonaa euroa yliopistoilta Suomen Akatemialle. Kilpailu akatemiarahoista kannustaa yliopistoja profiloitumaan entisestään."

"Tieteen kehityksen näkökulmasta erikoistuminen ja yksiköiden vähennys voi olla lyhytnäköistä. Jos oppiaineen valtakunnallinen tutkimus karsitaan vaikkapa viidestä yliopistosta kahteen, se vähentää kaivattua kilpailua ja toiminnan laadun vertailu vaikeutuu."

"Tieteen historiassa liika erikoistuminen on johtanut jäykkiin tutkimusohjelmiin ja umpikujiin. Tiede edistyy runsaudesta, kilpailevien koulukuntien ja tutkimusperinteiden rinnakkaiselosta, niiden sisäisestä ja keskinäisestä kritiikistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat