Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muille osaamista tuottavien korkeakoulujen pitäisi itse uudistua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yliopisto täyttää tänään 375 vuotta. Sen vaiheet ovat kuin tiivistys Suomen historiasta. Turun akatemia perustettiin vaiheessa, jolloin Ruotsi levitti yliopistoja valtakuntansa eri osiin. Autonomian aikana siirto Helsinkiin keisarilliseksi Aleksanterin yliopistoksi oli osa suuriruhtinaskunnan pääkaupungin rakentamista. Nykyinen Helsingin yliopisto, itsenäisen Suomen suurin ja merkittävin kaksikielinen korkeimman tutkimuksen ja opetuksen instituutio, puolestaan osaltaan siivitti kansakunnan nopean kehityksen tielle.

Maan muut yliopistot ovat pääosin peräisin vasta sodanjälkeiseltä hyvinvointivaltion kasvattamisen ajalta. Korkeakoulujärjestelmän tuorein osa ovat ammattikorkeakoulut, jotka luotiin 1990-luvulla, usein opistotason oppilaitosten pohjalta.

Korkeakoulujen ansiot eivät kuitenkaan ole vain niiden historiassa. Suomen tulevassa menestyksessä ei ole kovin monta muuta pohjaa rakentaa kuin hyvä ja kansainvälisesti kilpailukykyinen osaaminen. Siksi korkeakoulujen ja laajemmin koko koulutus-, tutkimus- ja innovaatiojärjestelmän pitäisi olla keskeinen osa tulevia poliittisia linjauksia.

Tähän mennessä eduskuntavaalikeskustelu on kuitenkin painottunut suhdannepolitiikkaan ja julkisen talouden tilaan. Tästä näkökulmasta koulujärjestelmä ja korkeakoulut sen osana ovat ensisijaisesti kuluerä. Sosiaali- ja terveysmenoja säätelevät monet pykälät, joten koulutuksessa ja tutkimuksessa on teknisesti helpompi tehdä säästöjä.

Se on jo nähty.

Menestys tulevaisuudessa puoltaisi lisäpanostuksia yliopistoihin, mutta ylimääräistä jaettavaa valtiolla ei nyt ole. Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola on todennäköisesti realisti, kun hän sanoo, että yliopistojen pitäisi tavoitella nykyisen julkisen rahoituksen tason säilyttämistä (HS 25. 3.).

Raha pitäisi vain käyttää viisaammin ja tehokkaammin kuin nyt. Olennainen kysymys on, millä tavalla. Muulle yhteiskunnalle uutta osaamista tuottavan instituution pitäisi pystyä itse uudistumaan.

Tiistaina julkistettiin kansainvälisen asiantuntijaryhmän arvio suomalaisesta korkeakoulujärjestelmästä. Kehittämistarpeita verrattiin Tanskan, Sveitsin, Irlannin ja Alankomaiden kokemuksiin.

Ryhmän suositukset ovat yleisluonteisia ja kohteliaasti muotoiltuja. Rivien välistä voi kuitenkin lukea, että järjestelmä voisi toimia paremminkin.

Suomessa on yksi hallitseva yliopisto, joukko pienempiä mutta laaja-alaisia yliopistoja, ryhmä pieniä yliopistoja sekä yli kaksikymmentä ammattikorkeakoulua. Duaalimalli eli jako yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin on tiukka. Korkeakouluja ja niiden toimipisteitä on runsaasti maan väkilukuun verrattuna.

Arvioijat käsittelevät kriittisesti erityisesti ammattikorkeakouluja. Ryhmä toteaa, että korkeakoulujen kolmanneksi tehtäväksi määritelty yhteiskunnallinen vaikuttavuus ei ole oma tehtävänsä vaan laadukkaan opetuksen ja tutkimuksen seuraus.

Maininta voi tuntua pieneltä määritelmän muutokselta, mutta se sisältää tulevien vuosien kiistan ytimen. Jos resurssit eivät lisäänny, opetuksen ja tutkimuksen laatua koko korkeakoulujärjestelmässä täytyy parantaa keskittämällä yksittäisen alan osaaminen ja sen lisääminen harvempiin mutta parempiin yksiköihin. Se koskee ammattikorkeakoulujen lisäksi myös yliopistoja. Tähän saakka muutosta on vastustettu viittaamalla yhteiskunnalliseen ja usein alueelliseen vaikuttavuuteen.

Jos arviointiryhmän ajatukset leviävät päättäjien keskuudessa, maantieteellisen kattavuuden sijaan paino siirtyy yleiseen laadun nostoon ja korkeampien huippujen tavoitteluun. Niistä huipuista moni on Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat