Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukilakkojen käyttöön toivoisi suhteellisuudentajua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto uhkaavat mennä tukilakkoon viikon kuluttua kiirastorstaina, ellei meneillään olevaa jäänmurtajalakkoa ole sitä ennen sovittu.

Murtajalakko alkoi kaksi viikkoa sitten. Kiistaa on muun muassa työehtosopimuksen yleissitovuudesta. Riitaa yritetään lopettaa valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Poikkeuksellisen leudon talven vuoksi murtajalakolla ei ole ollut laajalle ulottuvia vaikutuksia. Perämeren ulappakin on pysynyt sulana läpi talven.

Tukilakko sen sijaan tuntuisi. Se pysäyttäisi aluksi rahtiliikenteen Suomen lipun alla seilaavilla laivoilla.

Elinkeinoelämän keskusliitto on laskenut, että Suomeen ja Suomesta pois kulkee meritse päivittäin 240 miljoonan euron edestä tavaraa. Suomen lipun alla tästä kulkee kolmasosa, eli 80 miljoonan euron edestä päivässä.

Kuljetusliitot neuvottelevat tällä viikolla tukilakkojen laajentamisesta. Liitoilla on "kaveria ei jätetä" -sopimus. Sen mukaan muut alan liitot tarvittaessa tukevat yhden liiton työtaistelua. Vienti ja tuonti pysähtyisivät käytännössä kokonaan.

Jäänmurtajalakko ja sen tueksi suunnitellut tukilakot ovat sinänsä laillisia. Mutta alkuperäisessä kiistassa on kyse noin 200 ihmisen työehdoista.

Siihen nähden viennin pysäyttäminen tai massiivinen rajoittaminen olisi ylimitoitettu ja kohtuuton työtaistelutoimi.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt yrittivät vuodenvaihteessa neuvotella työrauhajärjestelmän pelisääntöjä uusiksi, tuloksetta.

Meneillään oleva työriita on oiva näyttö siitä, että työrauhajärjestelmään pitää saada muutoksia, joilla lakkojen tai tukilakkojen vaikutukset saadaan pidettyä kohtuullisina.

Mikäli tukilakot toteutuvat, suomalaisyritysten maine luotettavina tavarantoimittajina vaarantuu.

Nykymaailmassa tavaroita ei tehdä varastoon odottamaan ostajaa, vaan ne tehdään tilausten mukaan ja toimitetaan saman tien ostajalle.

Näinä aikoina tukilakko olisi erityisen turmiollinen, sillä Suomen osuus maailmankaupasta on pienentynyt talouden laskukauden aikana.

Suomi on viennistä voimakkaasti riippuvainen maa, joka lähtee – jos lähtee – kasvuun viennin vetämänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat