Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monica Lewinsky nousi puolustamaan verkossa kiusattuja

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

"Olen varmaan ainoa nelikymppinen, joka ei tahdo uudestaan olla 22-vuotias", mustaan housuasuun pukeutunut Monica Lewinsky sanoo.

Yleisö hörähtää. Lewinsky puhui viime viikolla TED-konferenssissa Vancouverissa (ted.com). Puheen otsikko oli "The price of shame", häpeän hinta.

Kun Lewinsky oli 22, hänellä oli suhde presidentti Bill Clintonin kanssa. Suhde paljastui vuonna 1998. Pian sen intiimeistä yksityiskohdista tiesi koko maailma.

"Minut polttomerkittiin. Olin hutsu, portto, lutka, huora, bimbo", Lewinsky sanoo. Tai "that Woman", se nainen, kuten Clinton häntä oikeudessa kutsui.

"Olin ensimmäinen, joka menetti henkilökohtaisen maineensa maailmanlaajuisesti melkein yhdessä hetkessä."

Tein virheen ja kadun sitä, Lewinsky toteaa. Niin tekee moni muukin siinä iässä, mutta ilman vastaavia seurauksia. Lewinsky joutui valtavan verkkokiusaamisen kohteeksi. Hän ahdistui niin syvästi, että suunnitteli itsemurhaa. Kun tytär meni suihkuun, äiti varmisti, että kylpyhuoneen ovi oli auki.

Lewinsky vetäytyi syrjään ja lähti Lontooseen opiskelemaan. Kun hän palasi Yhdysvaltoihin, varjo palasi. Se nousi esiin työhaastatteluissa. Kun sinulla on tämä historia. Sama toistui treffeillä.

Tyler Clementin tapauksen jälkeen hän päätti astua julkisuuteen.

Clementi, 18, opiskeli Rutgersin yliopistossa. Syksyllä 2010 hänen asuntolakaverinsa kuvasi tietokoneensa kameralla salaa, kuinka Tyler suuteli toista miestä. Huonekaveri kertoi asiasta Twitterissä ja lupasi lähettää seuraavan intiimin hetken suorana verkossa. Pari päivää myöhemmin Clementi hyppäsi sillalta kuolemaan.

Häpeästä ja julkisesta nöyryytyksestä on tullut kauppatavaraa, Lewinsky sanoo. Toisten kärsimyksellä kerätään klikkauksia ja tehdään rahaa. Jaamme turtana tarinat, oli kohteena julkkis tai tavallinen ihminen, kuten Tyler Clementi.

Puutu verkkokiusaamiseen, älä katso sivusta, Lewinsky kehottaa. Meidän on palattava myötätunnon tielle.

Pari viikkoa ennen Lewinskyn puhetta taiteilija Nelson Shanks paljasti, miksi hänen maalaamassaan presidentti Clintonin muotokuvassa on varjo.

Se on heijastus Monica Lewinskyn sinisestä mekosta, jota tämä käytti tavatessaan presidenttiä, Shanks kertoi.

Bill ja Hillary tiesivät, miksi teoksessa on varjo. Siksi he vihasivat taulua.

Se varjo melkein tuhosi Monica Lewinskyn elämän.

Jaakko Lyytinen jaakko.lyytinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat