Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läntinen viides kolonna vahvistuu

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit Ranskan aluevaalien tuloksista kertovat turtumisesta siihen poliittiseen todellisuuteen, johon Eurooppa on siirtynyt.

Kun suurten puolueiden järjestys alkoi selvitä, odottamatonta tuntui olevan se, että äärioikeiston Front National ei sittenkään noussut maan suurimmaksi puolueeksi vaan jäi kakkoseksi.

Siis yllättävää oli se, että Euroopan toiseksi vahvimmassa valtiossa ei noussut aluedemokratian ykköspuolueeksi sellainen, joka vastustaa euroa, EU:n tehostamista ja globalisaatiota, ja jonka historiassa on viitteitä rasismista ja antisemitismistä.

EU:n kiivaimmassa rakentamisvaiheessa Euroopassa vallitsi euforia. Mannerta halkonut rautaesirippu oli kadonnut. Uusia maita odoteltiin idästä. Venäjä oli matkalla kohti markkinataloutta ja parempaa demokratiaa.

Länsi tiivisti taloudellista yhteistyötään ja kruunuksi luotiin yhteisvaluutta. EU:lle etsittiin lippua, hymniä ja perustuslakia.

Idealistisimmat olettivat, että yhteisyys ja solidaarisuus kasvavat ja meille kehittyy eurooppalainen identiteetti. Olisimme vähintään yhtä paljon eurooppalaisia kuin saksalaisia, kreikkalaisia tai suomalaisia.

Mikään identiteetti ei ole koskaan valmis – sitä rakennetaan. Eurooppalaiset olivat tähän työhön valmiita yhdentymisen kultaisina vuosina, koska horisontissa näkyi parempi elintaso. Talouden lupaus oli uskottava kaikkialla Euroopassa.

Kun finanssikriisi ja velkakriisi iskivät Eurooppaan, taloudellinen kupla puhkesi. Yhteinen tulevaisuuden tavoite katosi. Talouskuplan puhkeaminen puhkaisi myös poliittisen kuplan. Emme olleetkaan menossa samaan suuntaan. Arvomme eivät olleetkaan yhteneviä.

Eurooppaan alkoi syntyä sisäisiä railoja, ja rautaesirippu korvautui epäluulojen muureilla. Viime kuukausina on jännitetty Saksan ja Kreikan välistä taistelua ja seurattu retoriikan paluuta 1940-luvulle.

Yhteisyyden rakentaminen katkesi, ja Euroopassa alettiin palailla kohti turvallisemmalta tuntuvaa identiteettiä – kansallista. Kansallinen politiikka vastasi kehitykseen: Brysselistä tuli monen puolueen ja päättäjän kannanotoissa se paha, jota vastaan tulee taistella. Näin kävi erityisesti Britanniassa.

Euroopan hajanaisuus kasvaa. Ääriliikkeiden ja -puolueiden valta nousee krapulasta, joka iski Eurooppaan euforian jälkeen.

Äärivoimien valta ohjautuu kohti EU-parlamenttia. Kohti vaikutuskanavaa, jota vahvistettiin integraation kultavuosina toisissa odotuksissa. Sille annettiin yhteisyyden lujittamisen nimissä paljon valtaa. Parlamenttipaikoista noin viidennes on liukunut yhteisyyttä repivien ääripuolueiden ja populistien haltuun.

Jos Eurooppa jatkaa taloudellisessa hyhmässä, osuus kasvaa. Eurovaalit ovat vaalit, joissa protestoidaan vallitsevaa menoa vastaan helposti ja huonoa omaatuntoa tuntematta äänestämällä ääriehdokkaita.

Jo nyt laitavasemmisto ja -oikeisto löytävät parlamentissa toisensa vastustamaan hankkeita, joilla olisi merkitystä EU:n vahvistamisessa.

Samaan aikaan kun Ranskassa äänestettiin, läntisiä ääripuolueita ja -liikkeitä oli kylässä Pietarissa ylistämässä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja hänen arvokonservatiivisia näkemyksiään. Kohta Putin saa vieraakseen Kreikan vasemmistolaisen pääministerin Alexis Tsipraksen. Ehkä Putin tarjoaa eurooppalaiseen kaksintaisteluun toiselle osapuolelle ammuksia.

Front National sai taloudellista apua Moskovan avustuksella. Ranskan parlamenttivaaleissa ja presidentinvaaleissa se saattaa jo saada jättijytkyt ja voi päästä kiittämään tuestaan.

Eurooppalainen yhteisyys on pirstaleina, ja palasista syntyy pienellä ohjauksella entistä heikompi Eurooppa. Ei ole sattumaa, että Venäjä toimii kulisseissa, jotta Eurooppaa lujittava energiaunioni epäonnistuisi ja Euroopan ja Yhdysvaltojen suhdetta tiivistävä – ja hyvässä tapauksessa taloudellista kasvua edistävä – kauppasopimus menisi karille. Ensimmäinen vähentäisi Euroopan riippuvuutta Venäjästä ja jälkimmäinen olisi jonkinlainen talousnato.

Näissäkin asioissa EU-parlamentilla on huomattava valta.

Hyödyllisiä hölmöjä, pikavoiton tavoittelijoita ja ostettavia riittää. Moskova vahvistaa viidettä kolonnaansa länsirintamalla.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat