Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-rahat lisäävät hallituksen urakkaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten suurremonttiin tähdännyt laki raukesi eduskunnassa muutama viikko sitten, mutta kaikille puolueille on selvää, että asiaan palataan heti vaalien jälkeen.

Uusi hallitus käynnistää jälleen valmistelutyön, ja nyt on tarkoitus tehdä kerralla enemmän kuin vain rakennetta koskeva laki. Tällä hallituskaudella aikaa meni hukkaan, kun sotea yritettiin käyttää myös kuntauudistuksen vipuvartena.

Torstaina ilmestyi selvitys siitä, miten rahat sosiaali- ja terveydenhuoltoon pitäisi vastaisuudessa kerätä. Tarkoituksena on, että näitä kahta elementtiä eli soten rakennetta ja rahoitusta viedään eteenpäin käsi kädessä.

Vaikeusaste kasvaa, sillä sekä rakenteeksi että rahoitukseksi on tarjolla useita vaihtoehtoja, joita kohtaan on erilaisia poliittisia intohimoja. Lisäksi rahoituskytkyn myötä päätöspöytään tulee mukaan muitakin tahoja, kuten työmarkkinajärjestöt ja Kela.

Parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden voimin tehdyssä rahoitusselvityksessä esitellään viisi mallia, jotka antavat jonkinlaisia suuntaviivoja jatkotyölle. Ei ole kuitenkaan arvioitu, millaisia lainsäädännöllisiä muutoksia nämä mallit vaatisivat. Myös taloudelliset vaikutusarviot puuttuvat.

Puoluejohtajat antavat parhaillaan höveleitä euromääräisiä lupauksia siitä, paljonko sote-uudistuksella tehostetaan ja säästetään tulevaisuudessa. Ainakaan rahoitusselvityksestä ei kuitenkaan löydy mitään pohjaa lupauksille.

Nykyisin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus tulee monesta kanavasta: muun muassa valtiolta, kunnilta, kotitalouksilta, Kelalta, työnantajilta ja vakuutusyhtiöiltä.

Tämä johtaa kiusaukseen vyöryttää kustannuksia rahoittajalta toiselle. Esimerkiksi kunnan näkökulmasta ei ole ongelma, jos asukas odottaa sairauslomalla leikkaukseen pääsyä – Kelan sairauspäivärahalla vietetystä odotusajasta ei tule kunnalle kustannuksia.

Monikanavaisuus johtaa myös päällekkäisyyteen ja voi pahentaa eriarvoisuutta terveyspalveluissa. Kansanterveys kärsii, kun kerättyä rahaa ei käytetä tehokkaasti.

Tilalle tarjotuista rahoitusmalleista vähiten todennäköisiä ovat ne, joissa tehtäisiin iso järjestelmämuutos ja kerättäisiin varat pakollisella vakuutuksella joko kansalliseen rahastoon tai yksityisiin vakuutusyhtiöihin. Ulkomaiset kokemukset vakuutuspohjaisista malleista kertovat, että ne tulevat usein kalliiksi.

Jäljelle jää perinteinen verorahoitus tai verotuksen yhteydessä kerättävä maksu. Verotusoikeus voisi olla pelkästään sote-alueella tai valtiolla, tai sitten se voisi säilyä nykyisen kaltaisena, jolloin veroraha kiertäisi alueille valtion ja kuntien kautta.

Ehdotetuissa rahoitusmalleissa Kelan hoitaman sairaanhoitovakuutuksen rahat ohjataan sote-alueelle, mutta rahoitusmallit eroavat toisistaan siinä, säilyvätkö yksityisten ihmisten Kela-korvaukset vai eivät.

Nykyisen työterveyshuollon rahoihin ei selvityksessä kajota ilmeisesti siksi, että työmarkkinajärjestöt ovat jo valmiiksi puolustuskannalla – ja totta onkin, että hyvässä työsuhteessa olevat melko terveet ihmiset ovat palveluun tyytyväisiä.

Jokainen hahmoteltu malli jättää vielä paljon kysymyksiä auki: esimerkiksi sen, voiko sote-alueen verotusoikeus johtaa pahimmillaan kokonaisveroasteen nousuun.

Perustuslain rajoitusten takia sotessa on valittavana kolme suuntaa, joissa palvelujen järjestäjänä on joko maakunta, kuntayhtymä tai valtio.

Nämäkin vaihtoehdot on kaikki tutkittava vielä läpi, ennen kuin puolueet lukitsevat itsensä johonkin tiettyyn rakenteeseen. Esimerkiksi maakuntamallin toimivuudesta ei tiedetä vielä tarpeeksi. Myöskään mikään nyt esitellyistä rahoitusmalleista ei ole sellaisenaan valmis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat