Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabian halu käyttää sotilasvoimaansa lisää riskejä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tukholmassa toimiva kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti Sipri seuraa tarkkaan maailman asekauppaa. Tuoreimmissa tilastoissa kuluvalta vuosikymmeneltä Saudi-Arabia on toiseksi suurin aseiden ostaja. Ylivoimainen ykkönen on Intia. Kiina on molempien jäljessä, koska se on viime vuosina kasvattanut omaa aseteollisuuttaan ja on siten noussut viejämaiden tilastossa lähemmäksi kärkeä.

Saudien kuningashuone on rahoittanut ostoksensa muhkeilla öljytuloilla. Maa on nähnyt hyväksi varustautua, vaikka Lähi-idän sotaisassa historiassa se on ollut useimmiten sivustakatsoja.

Viime vuodet ovat osoittaneet, että Saudi-Arabia on tarvittaessa valmis käyttämään sotilaallista voimaansa. Vuonna 2011 saudijoukot olivat tukemassa naapuriaan Bahrainia shiiaenemmistön kansannousun kukistamisessa.

Tällä viikolla vuorossa oli toinen naapuri Jemen, missä shiialaiset huthikapinalliset ovat ajaneet hajanaisen maan hallituksen ahtaalle.

Kyse on isosta operaatiosta. Saudit ovat varanneet tarkoitukseen yli sata lentokonetta ja 150 000 sotilasta. Hävittäjiä on luvassa myös Bahrainista, Jordaniasta, Kuwaitista, Marokosta, Qatarista, Sudanista ja Arabiemiraateista. Pakistan ja Egypti osallistuvat sotalaivoillaan.

Yhdysvallat korostaa, että se ei ole mukana sotatoimissa, mutta julkiset lausunnot ja väitetty taustatuki osoittavat sen hyväksyvän liittouman päämäärät.

Saudi-Arabia on perinteisesti ollut Lähi-idän palapelissä maa, joka tekee yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa eikä hae suoraa konfliktia Israelin suunnalla. Islamin pyhien paikkojen lisäksi se hallitsee maailman merkittävimpiä öljyvaroja. Siksi sen sisäisiä asioita katsotaan lännessä läpi sormien.

Saudimonarkian sotilaallinen aktiivisuus voi muuttaa alueen tilannetta. Maa esiintyy nyt sunnivaltioiden sotilaallisena johtajana, joka halutessaan estää shiiojen valtaannousun naapureissaan. Sillä on myös oma shiiavähemmistönsä.

Jemen on yksi al-Qaidan tukialueista, joten saudien operaatio sopii Yhdysvalloille. Siihen liittyy kuitenkin myös riskejä. Taistelussa islamistijärjestö Isisiä vastaan johtava shiiavaltio Iran ja Yhdysvallat ovat samalla puolella. Epäonnistuminen neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta taas voisi synnyttää alueelle uuden ydinasevallan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat