Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sääntöjä tarvitaan ruoanlaitossa ja Ukrainan kriisissä

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Yhteisesti sovitut säännöt vaikuttavat ikävältä aiheelta yksilönvapauksiin keskittyvässä yhteiskunnassa. Aihe lakkaa vaikuttamasta ikävältä, kun sääntöjä ei ole.

Yksilötasolla sääntöjen puuttuessa eivät luonnistu sen enempää vapaudet kuin ruoanlaittokaan. Kansainväliselle politiikalle seuraukset ovat vakavia, kuten nyt nähdään Venäjän ja lännen välirikossa.

Kriisi alkoi runsas vuosi sitten, kun Venäjä otti käyttöön aivan omat sääntönsä ja alkajaisiksi liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin alueeseensa. Teko vei pohjan länsimaiden luottamukselta yhteisiin pelisääntöihin Venäjän kanssa. Se rajoittaa Ukrainan kriisin ratkaisumahdollisuuksia hyvin ikävällä tavalla.

Mahdollisten ratkaisujen kuvaamiseen on toistuvasti käytetty peliteorian käsitettä nollasumma ja yrityskonsulttien sanastoon kuuluvaa määritettä win-win.

Menemättä peliteorian syövereihin nollasumma tarkoittaa tilannetta, jossa joku häviää tasan yhtä paljon kuin joku muu voittaa. Win-win on tilanne, jossa kaikki voittavat, ja siksi konsultit mielellään puhuvat siitä. Oikeampi termi olisi kai plussummapeli, koska kaikkien voitto edellyttää jaettavan potin kasvua.

Kaikkien voitto on Ukrainan kriisissä toistaiseksi poissuljettu vaihtoehto. Se edellyttäisi sopimista, joka vuorostaan vaatii pitkälle menevää yksimielisyyttä säännöistä ja uskoa niiden noudattamiseen. Sellaista yksimielisyyttä ei ole.

Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista nollasumma ei ole houkutteleva, koska se tarkoittaisi käytännössä jonkun osapuolen selvää voittoa ja muiden alistumista tappioon. Sen tavoittelu on tie kohti sodan laajenemista Ukrainassa.

Harvemmin mainittu mahdollisuus on miinussumma, jossa kaikki häviävät. Tappion jakautumista voi tasoittaa neuvotteluilla. Siksi on tärkeää, että Minskissä Itä-Ukrainaan sovittu tulitauko pidetään edes jotenkin hengissä ja jäljellä olevia yhteisiä sääntöjä varjellaan.

Pitkän ajan tavoitteena pitää olla paluu yhteisiin pelisääntöihin Venäjän ja länsimaiden välillä.

Nykytilanteen vaikutukset eivät lopu Ukrainan kriisiin. Huolestuttavinta on, että ydinaseita rajoittavilta sopimuksilta rapautuu pohja. Niiden olemassaolo perustuu siihen, että jo kylmän sodan vuosina Neuvostoliiton ja länsimaiden, erityisesti Yhdysvaltain, välillä pystyttiin sopimaan aseidenriisunnan säännöistä ja niiden valvonnasta. Ilman yhteisiä sääntöjä edetään kohti kylmän sodan liennytystä edeltänyttä aikaa.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat