Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustelun puute on polttoainetta yhteiskunnan vastakkainasettelulle

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tapanilan raiskaustapaus on lietsonut nettikeskustelun, josta on kiinnostunut jo keskusrikospoliisi (IS 18. 3.). Osansa vihapuheista on saanut media, jota syytetään keskustelupalstoilla salailusta ja ulkomaalaisten rikoksentekijöiden suojelemisesta.

Media puolustautuu vetoamalla Journalistin ohjeisiin, joiden mukaan etnistä alkuperää tai kansallisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. Jos rikoksesta epäilty on tavoitettu, perusteita etnisen alkuperän kertomiselle ei periaatteessa ole.

Sosiaalinen media asettaa tiedotusvälineiden pidättyvälle uutisointilinjalle uudenlaisia paineita. Rikoksentekijöiden henkilöllisyydet ja kasvokuvat leviävät keskustelupalstoilla kulovalkean tavoin samalla, kun media puhuu vain nuorten miesten joukosta. Kun kahvipöytäkeskustelut ja uutisten maailma eivät kohtaa, voi syntyä epäluottamusta ja epäilyjä tarkoituksellisesta pimittämisestä.

Media-alan eettiset ohjeet varoittavat journalisteja leimaamasta kokonaista kansanosaa yhden rikoksentekijän vuoksi. Yhteiskunnallisten ongelmien nostamista keskusteluun ne eivät kiellä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen vuoden takainen tutkimus "Maahanmuuttajat rikosten uhreina ja tekijöinä" kertoo Lähi-idästä ja Afrikasta tulleiden rikollisuuden määrän olevan pahoinpitelyrikoksissa viisinkertainen ja raiskausrikoksissa yli kymmenkertainen syntyperäisiin suomalaisiin verrattuna. Hurjia lukuja selittävät muun muassa nuorten miesten suuri osuus väestöryhmässä sekä syrjäytyminen.

Lähi-idästä ja Afrikasta tulleet ovat monella mittarilla tarkasteltuina yhteiskuntamme kaikkein huono-osaisimpia. Esimerkiksi somalinkielisten työttömyysaste on Tilastokeskuksen mukaan 54 prosenttia. Työelämässä mukana olevista huomattava osa työskentelee kaikkein heikoimmin palkatuissa ammateissa, kuten mainostenjakajina ja siivoojina.

Jengiytyminen ja jengirikollisuus ovat erityisesti toisen polven maahanmuuttajien ongelmia. Ensimmäisen polven puolitiehen jäänyt kotouttaminen kostautuu toisen polven syrjäytymisenä ja hälläväliä-meininkinä. Näistä eväistä sikiää ongelmia koko yhteiskunnalle.

Yhteiskunnallisen keskustelun puute on polttoainetta kasvavalle vastakkainasettelulle. Median ei pidä vastata nettikeskustelujen nimimerkkien huutoon, mutta jos Journalistin ohjeet ja Julkisen sanan neuvoston tulkinnat estävät asiallista keskustelua, niitä on päivitettävä.

Jaakko Lähteenmaa jaakko.lahteenmaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat