Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat eivät osaa arvioida opetuksen laatua

Pääkirjoitus
 
Olli-Pekka Moisio ja Sara Heinämaa
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vuodesta 2015 lähtien opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa yliopistojen perusrahoituksesta 3 prosenttia eli noin 50 miljoona euroa opiskelijapalautteen perusteella.

Tämä "kandipalaute" kytkeytyy korkeakoulupoliittiseen ohjelmaan, joka pyrkii ensisijaisesti kansainvälisissä vertailuissa mitattavaan menestykseen. Ideana on suunnata rahaa sinne, missä opetus on palautteen mukaan parasta, mutta malli vie rahaa väärään osoitteeseen.

Yliopistojen tehtävänä on uuden tiedon aikaansaaminen sekä siihen valmistava jo tuotetun tiedon ja kriittisen ajattelun syvällinen opettaminen. Näiden vaivalloisten ja hitaiden yhteisöllisten prosessien edistämisestä on vaikea saada välitöntä kiitosta opiskelijoilta, kun heitä painostetaan yhä nopeampaan kouluttautumiseen, yksilökeskeiseen elämänhallintaan ja ennen muuta pikaisiin suorituksiin.

Tyytyväisyysmittaukset ja -kyselyt perustuvat ajatukseen, että opiskelijat tietävät, mikä on oppimisen kannalta parasta. Uusimmat Yhdysvalloissa, Australiassa ja Italiassa tehdyt kokeelliset tutkimukset osoittavat juuri päinvastaista: opiskelijat ovat kaikkein huonoimpia opetuksen laadun arvioijia. Opiskelijat arvioivat sekä opetusjaksoja että opettajia myönteisesti silloin kun oppivat vähiten. Myöskään opiskelijapalautteeseen perustuvat palkitsemisprosessit eivät tutkimusten mukaan suuntaa opetusta yliopistojen perustavoitteiden mukaisesti.

Monet opettajat pelkäävät, että hyvää opiskelijapalautetta voi saada vain antamalla hyviä arvosanoja. Tutkimukset ovat osoittaneet pelon aiheelliseksi.

Arviot korreloivat arvosanojen kanssa: hyviä arvosanoja saaneet opiskelijat antavat myönteistä palautetta ja heikkoja arvosanoja saaneet kielteistä palautetta riippumatta siitä, mitä on opittu. Opiskelijat arvioivat myönteisimmin opettajia, jotka päästävät heidät helposti kurssista läpi, ja kielteisesti sitoutumista ja sinnikkyyttä vaativia opettajia.

Arthur Poropatin kasvatuspsykologiset tutkimukset selittävät, miksi opiskelijat voivat erehtyä näin pahasti arvioidessaan opetuksen laatua: opiskelijat eivät ymmärrä, mikä saa heidät oppimaan.

Vallitsevan eetoksen mukaan opiskelijat olettavat, että onnistuminen seuraa suoraan synnynnäisestä kyvykkyydestä – esimerkiksi älykkyydestä tai lahjakkuudesta – ilman, että kykyä pitäisi jalostaa ja parantaa sinnikkäällä työskentelyllä, ennakkoluulottomalla kokeilulla ja vaihtelevilla harjoituksilla.

Harjoittelu, kokeileminen, sitoutuminen ja uteliaisuus vaikuttavat oppimistuloksiin vahvemmin kuin pelkkä kyvykkyys. Oppiminen on usein vaivalloista. Opettajien tehtävänä on kannustaa opiskelijoita sellaisiinkin suorituksiin, joita nämä pitävät turhina, tarkoituksettomina ja jopa vastenmielisinä. Oppiminen merkitsee ennen muuta muutosta vakiintuneeseen tavoiteasetteluun ja onnistumisen kriteereihin.

Oletus synnynnäisestä kyvykkyydestä ei ole vain virheellinen vaan myös käytännössä tuhoisa selitys: se estää oppimisen. Tutkimusten mukaan ne opiskelijat, jotka painottavat opinnoissaan kyvykkyyttään, menestyvät vertaisiaan huonommin. He eivät ymmärrä työn ja harjoittelun merkitystä oppimistulosten paranemisessa vaan etsivät pelkästään tilaisuuksia osoittaa kykynsä siinä minkä jo osaavat.

Näiden tutkimustulosten valossa opetus- ja kulttuuriministeriön linja on syvästi ongelmallinen. Jos valtio jakaa rahoitustaan yliopistoille opiskelijapalautteen perusteella, se tukee vääriin mielikuviin ja malleihin nojaavaa toimintaa ja heikentää uuden oppimisen edellytyksiä. Rahoitus virtaa pois niistä yksiköistä, jotka vaativat opiskelijoiltaan eniten ja joiden panos on siten ratkaiseva maamme osaamispohjan vahvistamisessa ja rikastuttamisessa.

Jos opiskelijapalautteen perusteella aletaan ohjata opettajia, tuhlataan opetukseen varattua aikaa ja energiaa harhaanjohtaviin mittauksiin, seurantaan ja suunnitteluun.

Yliopisto-opetuksen perustarkoitus hämärtyy, mikäli syvällistä ymmärrystä, kriittistä ajattelua ja ennakkoluulotonta uuden oppimista pidetään esteinä tai hidasteina.

Olli-Pekka Moisio ja Sara Heinämaa
Moisio on yliopistonlehtori ja Heinämaa professori Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat