Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan politiikan kahtiajako haalistuu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskan aluevaalien toinen kierros käydään huomenna sunnuntaina. Näiden vaalien lopputuloksessa tärkeintä ei ole se, miten maan alueneuvostot nyt rakentuvat. Ne ovat Ranskan suunnan määrittelyssä vähäisiä tekijöitä.

Olennaista on, että Ranskasta näyttää tulevan hiljalleen kolmen suuren puolueen maa. Viidenteen tasavaltaan vakautta tuonut kahtiajako sosialisteihin ja maltilliseen oikeistoon haalistuu.

Kun maltillisen oikeiston oikealle puolelle on noussut kolmanneksi voimaksi äärioikeiston Front National (FN) ja kun sosialistit ovat heikentyneet, koko Ranskan puoluekartta hivuttautuu hieman oikealle. Vaikka FN on takavuosista maltillistunut, oikeistopuolue UMP joutuu rakentamaan toimintalinjaansa siten, että oikea laita ei vuotaisi.

Aluevaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen moni kommentoija epäili, että vaalitulos oli pettymys äärioikeiston Front Nationalille. Ehkä puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen todella odotti puolueensa nousevan alueellisen demokratian ykköseksi ja pettyi. Mutta hänen näkökannaltaan tulosta voi tarkastella myös onnistumisena.

FN on tyypillinen kapean kärjen ja karismaattisen johtajuuden protestipuolue. Tällaisten puolueiden suurin menestys mitataan valtiollisissa vaaleissa, joissa johtajan henkilön merkitys korostuu.

Alueellisissa ja kunnallisissa vaaleissa painaa aina paljon se, millaisia ehdokkaita kullakin seudulla on saatu listoille. Listoilta ei löydy karismaattista johtajaa, ja globalisaation vastustamisen tilalla on maakunnallisia ja kunnallisia kysymyksiä.

FN on tehnyt pitkään työtä sen puolesta, että puolueen kannatus vakiintuisi ja sen äänestäminen muuttuisi ihan kelvolliseksi kansalaisteoksi – ratkaisuksi, jonka kehtaisi sanoa ääneen. Näiden vaalien jälkeen FN on pitkällä tässä kypsymisessään.

Puolue sai nyt vaaleissa suuremman ääniosuuden kuin koskaan aiemmin. FN jatkoi vahvaa tuloksentekoaan eurovaaleista, joissa se nousi Ranskan ykköspuolueeksi. Joka neljäs äänestäjä antoi äänensä nationalistiselle ja arvokonservatiiviselle Eurooppa-politiikalle.

Näiden vaalien lopputulokset antavat monelle ranskalaiselle tunteen, että kun muutkin voivat äänestää noin, miksen sitten minäkin.

Kovin karvaaksi pettymykseksi FN:lle tulosta ei siis kannata luokitella.

Todellisia kypsymiskehityksen mittareita ovat kahden vuoden päässä häämöttävät presidentinvaalit ja parlamenttivaalit.

Presidentinvaaleissa Le Penin parhaaksi mahdolliseksi sijoitukseksi voi olettaa kakkostilaa – se olisi vuoden 2002 toisinto. Silloin Marinen isä Jean-Marie yllätti vaalien ensimmäisellä kierroksella pudottamalla sosialistien Lionel Jospinin presidenttikilvasta. Tulos aiheutti sellaisen sokin, että vastaehdokas Jacques Chirac sai yli 80 prosenttia toisen kierroksen äänistä.

Sosialistit ovat jälleen ahtaalla. Presidentti François Hollandella ei ole minkäänlaista vetovoimaa, eikä puolueessa ole vaihtoehtoja. Jos Marine Le Pen nousee vaalien toiselle kierrokselle, todennäköistä kuitenkin on, että vanhat valtavoimat ryhmittyvät taas vastustamaan häntä ja tukemaan vaihtoehtoa – olipa hän kuka muu tahansa.

Kansalliskokouksen vaaleissa näin selvää henkilöön sitoutuvaa vastaan äänestämistä ei ole. Toisaalta vanhoja voimia suojelee yhä parlamentin valintatapa: enemmistövaalit, jotka pitävät yllä kahtiajakoa.

Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata paikoissa. FN pystyy jo ajamaan teemojaan. Kun FN kertoo globalisaation vievän työpaikat ja EU:n riistävän taloudellista itsenäisyyttä, muut puolueet joutuvat olemaan varpaillaan. Näitä näkemyksiä kun hellii moni ranskalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat