Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taittuuko talvi kesäksi, totuus uskomuksiksi?

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Hyvä lukija, tervetuloa Suomen suveen! Viime yönä oli taas tehtävänä kääntää kellot kesäaikaan. Meilläkin viisareita on vieritetty tunnin verran kesää kohti jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Kesäajan tarkoituksenahan on saada päivän valoisat tunnit osumaan paremmin ihmisten luontaiseen valveillaolorytmiin.

Eikös mieli tunnukin heti kesäisemmältä? Vai pitäisikö ajatella kuten europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok), joka ehdotti kuluvalla viikolla koko puuhasta luopumista. Kellojen siirtelystä on hänen mielestään pelkkää harmia.

Kesäaika on hankala selitettävä. Se kun tavallaan rikkoo absoluuttisen totuuden illuusion, käsityksen siitä, että on olemassa jokin ehdottoman oikea kellonaika. Paljonko kello on – se onkin sovittavissa. Vähän kuin ajaisi autolla satasta ja kertoisi, että huomenna ihan sama nopeus onkin vain 80 kilometriä tunnissa.

Ruotsissa totuuden suhteellisuudesta on keskusteltu vilkkaasti. Keskustelu ryöpsähti käyntiin, kun sijaisopettaja Helsingborgissa sai torut torjuttuaan oppilaansa holokaustia koskeneet väitteet, että koko juutalaisvaino olisi keksitty juttu.

Sijainen kutsuttiin koulun esimiehen puhutteluun. Häntä muistutettiin siitä, että toisesta kulttuuritaustasta tulevilla opiskelijoilla voi olla oma käsityksensä historiasta. Ei siis ole mielekästä keskustella "faktoilla faktoja vastaan".

Dagens Nyheter -lehden (22. 3) kirjoituksessa tiedeyhteisön puolestapuhujat pitivät tapausta osoituksena aikamme epä-älyllisyydestä, joka johtaa yhteiskunnalliseen haaksirikkoon. Jos mikään ei ole totta, valtionkin on mahdotonta säilyttää moraalista oikeutustaan.

Postmodernin relativismin, kaiken kyseenalaistamisen, seurauksista on kantanut huolta myös Harvardin yliopiston professori, arvostettu kehityspsykologi Howard Gardner. Hänen viestinsä on se, että internetin syövereissä hukumme tietoon, mutta menetämme kykymme tehdä moraalisia valintoja.

Koska kaikki käy.

Lopulta merkityksellisempää on, mitä haluat uskoa, kuin se sivuseikka, miten asiat tosiasiassa ovat. Totuutta tarkoittavan truth-sanan rinnalle on englannin kieleen tullut käsite truthiness – intuitiivinen käsitys todeksi luultavasta.

Yhdysvalloissa truthiness on yhdistetty vetäjiensä persoonaan ja mielipiteisiin nojaaviin television keskusteluohjelmiin. Etenkin konservatiivisen yleisön arvomaailmaa puhuttelevat myös lukuisat feikkiuutissivustot.

Meillä julkisuutta ovat saaneet muutamat törkysivustot, joilla on ruokittu niin sanottuja maahanmuuttokriittisiä näkökantoja. Vihan tuoksinassa epäillyt muuttuvat syyllisiksi ja ennakkoluulot faktoiksi.

Mittakaavassa oma lukunsa on propagandavyörytys, jolla Venäjä on oikeuttanut toimensa Ukrainassa. Naapurimaan suvereniteetin loukkaus on esitetty tekona, jolla on estetty omien sorto, fasistien nousu ja läntinen ekspansio.

Trollitehtaille riittää, että ne saavat kylvettyä epäilyksen siemenen: ehkä läntisen median tarjoilema totuus ei olekaan ainoa oikea? Ainakin kotiyleisö on valmiiksi herkkä uskomaan juuri sen, minkä selkäytimellään haluaakin uskoa.

Suomessa tulevat pian vaalit, ja olemme korviamme myöten veloissa. On pakko sopeuttaa eli leikata, kertovat kaikki pääpuolueet. Samaan aikaan Deutsche Bankin julkaisema kartta osoittaa velkataakkamme aika harmittomaksi (HSTV 23. 3.). Taloustieteen tohtori soimaa hänkin talouskeskusteluamme epä-älylliseksi ja väheksyy velan merkitystä (HS 22. 3.).

Ketä äänestäjän pitäisi uskoa? Kenen velkatotuus on se oikea?

Arvon lukija, sunnuntaiaamu on nyt jo ehtinyt pitkälle. Olet ehkä ehtinyt rukata kellosi näyttämään oikeaa aikaa. Tarkista vielä mikron, uunin ja tv:n ajannäytöt kohdilleen. Ne kun tuppaavat unohtumaan.

Kesäaika on ihan totta, koska olemme niin päättäneet – vaikka olisi pakkasta, routaa ja räntää. Yksilöt ja yhteisöt voivat omilla ratkaisuillaan – äänestämälläkin – vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Sen sijaan menneen ajan kulun, tehtyjen tekojen ja eletyn elämän peukalointiin ei kannata ryhtyä. Siitä harvoin seuraa hyvää.

Euroedustaja lupaa EU:n toimielinten jatkavan pohdintaa siitä, mitä kesäajalle tulisi tehdä.

Siihen asti: nautitaan nyt sitten tästä kesästä.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat