Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueiden erot näkyvät verolinjoissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Verotus on kansalaisia vaaleissa ehkä eniten kiinnostava asia. Verolinjauksissa myös puolueiden ideologiset erot – ja myös potentiaalisen kannattajakunnan edut – tulevat helposti näkyviin.

Valtaosa puolueista on sitä mieltä, että liikkumavaraa ensi hallituskaudella ei sanottavasti ole, ei kiristävään eikä keventävään suuntaan. Puolueet saavat selkänojaa valtiovarainministeriön virkamiesten viime viikolla julkistamasta selvityksestä. Sen mukaan verotusta ei ole enää varaa ainakaan kiristää, sillä se jarruttaisi talouskasvua.

Kuten niin monessa muussakin asiassa näinä aikoina, myös verotuksessa kokoomus ja Sdp ovat kaukana toisistaan. Kokoomus haluaa keventää tuloverotusta kautta linjan kahden miljardin euron edestä. Kokoomuksen mallissa veroja kevennettäisiin yhtä monella prosenttiyksiköllä läpi koko tuloasteikon. Se tarkoittaisi, että hyvätuloisten verotus kevenisi euroissa enemmän kuin pienituloisten.

Sdp kiristäisi verotusta miljardilla eurolla vaalikauden aikana. Veronkevennykset puolue keskittäisi pieni- ja keskituloisiin työtulovähennyksen ja eläketulovähennyksen kautta. Myös keskusta kannattaa työtulovähennyksen kasvattamista. Vastapainoksi Sdp kiristäisi muun muassa pääomatuloveroa. Perussuomalaiset palauttaisivat varallisuusveron.

Verotuksella saatetaan myös avittaa vaalikauden aikana käytäviä palkkaneuvotteluja. Jotta vientiteollisuuden kustannuskilpailukyky paranisi, tulisi palkankorotukset pitää nollan tuntumassa lähivuodet. Samalla ei kuitenkaan saisi kurjistaa kotimaan kysyntää entisestään. Niinpä hallitus voisi ostaa maltilliset palkankorotukset veronkevennyksillä tai vähintäänkin veroasteikon tulorajojen inflaatiotarkistuksilla.

Perussuomalaiset haluaisivat poistaa autoveron. Siinä puolue on aivan omilla linjoillaan. Edes autokauppiaat eivät halua puhua asiasta. Jos luvassa olisi autoveron poisto vaikkapa vaalikauden aikana, autokauppa tyrehtyisi siihen saakka, kun muutos tulisi voimaan. Perussuomalaisten autoverokantaa onkin kuvattu työtapaturmaksi.

Keskustan verolinjauksista näkee, että puheenjohtaja Juha Sipilä on taustaltaan yrittäjä. Puolue kyllä esittää pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämistä, mutta esitysten pääpaino on pienyrittäjien verotuksen täsmäkevennyksissä, kuten perintö- ja lahjaverotuksen keventämisessä, sukupolvenvaihdosten helpottamisessa sekä muiden yhtiömuotojen kuin osakeyhtiöiden veronkevennyksissä.

Keskusta haluaisi yritysverotukseen jonkinlaisen Viron mallin ja Ruotsin mallin johdannaisen: yritykseen jätetystä voitosta osan voisi jättää rahastoon, josta maksettaisiin veroa vasta neljän vuoden kuluttua.

Jos pitäisi arvata, mikä vero ei ensi hallituskaudella ainakaan muutu, se on kiinteistövero. Veroprosentit voivat toki muuttua, mutta seuraava hallitus ei laajenna veroa koskemaan maatalousmaita ja metsiä. Siihen ei keskusta suostu.

Jos taas pitäisi arvata, mitkä verot todennäköisesti nousevat, listalla olisi ainakin tupakasta ja ehkä myös alkoholista perittävä vero. Esimerkiksi keskusta ja kokoomus mainitsevat kummankin paheen verolinjauksissaan.

Kaikilla veromuutoksilla on käyttäytymistä muuttavia, niin sanottuja dynaamisia vaikutuksia. Tupakan ja alkoholin verotuksen kiristämisellä olisi ainakin jossain määrin se vaikutus, että tuotteiden kulutus vähenisi. Se taas olisi kansanterveyden kannalta pelkästään toivottu vaikutus. Ellei sitten tuonti Virosta korvaisi hiipunutta kauppaa kotimaassa.

Mutta jos seuraava hallitus oikeasti haluaisi kerätä lisää verotuloja, pitäisi arvonlisäveroja kiristää. Siitä puolueet ovat vaalien alla hiljaa.

Korjaus 2.4. kello 11.47: Keskustan vaaliohjelmassa puhutaan vain työtulovähennyksestä, ei eläketulovähennyksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat