Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptin presidentin suunnitelma uudesta pääkaupungista on kuin suoraan Waltarin Sinuhesta

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

"Theban kansan käytös on vastenmielisempi kaikkea, mikä tähän asti on tapahtunut – – hylkään Theban omaan pimeyteensä." Sanat lausuu faarao Ekhnaton Mika Waltarin kirjassa Sinuhe egyptiläinen. Ekhnaton on juuri päättänyt perustaa aurinkojumalalleen Atonille uuden uljaan kaupungin. Kerätkää soutajat ja kohottakaa laivoihin punaiset purjeet, faarao käskee.

Faarao Ekhnaton, tai Akhenaten, todella hallitsi Egyptiä 1300-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Hän nostatti Niilin varteen uuden pääkaupungin, josta hänen hautansa 1800-luvulla löytyi.

Déjà-vu-elämykseltä oli vaikea välttyä, kun uutinen kaksi viikkoa sitten tuli: Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ilmoitti Sharm el-Sheikhissä, että Kairon itäpuolelle nousee Egyptille uusi pääkaupunki. Ministeriöiden lisäksi tähän "jalankulkijaystävälliseen" kaupunkiin tehdään kodit yli viidelle miljoonalle asukkaalle.

Waltarin kuvauksessa Ekhnatonin motiiviksi hahmottuu todellisuuspako. Faarao haluaa karata likaisesta Thebasta näkyjensä maahan. Päätöksen sinetöi kohtaus, jossa raivostunut kansanjoukko pysäyttää faaraon kantotuolin ja alkaa mylviä Ekhnatonin kieltämän jumalan nimeä. Seuranneessa kurinpalautuksessa "moni sotkeutui hevosten jalkoihin". Kun Ekhnaton purjehti pois, palvelijat voitelivat häntä tuoksuvalla öljyllä, jotta hän ei haistaisi Niilissä ajelehtivia ruumiita.

Myös al-Sisin käsissä on uskonnollisesti kiihkeiden vastustajien verta: kenraali-presidentti syrjäytti Muslimiveljeskunnan presidentin Muhammed Mursin, eikä vastenmieliseksi käyneen liikkeen nujertaminen ole onnistunut ilman satojen mielenosoittajien ampumista.

Myös al-Sisi pakenee kansanjoukkojen ahdistavaa pakkautumista: Kairon hallitsematon väestönkasvu on projektin merkittävin ääneen lausuttu syy. Tilaa tehdään kehitykselle, jossa välkkyvät pilvenpiirtäjien lasi ja aurinkopaneelit. Kairo jääköön omaan pimeyteensä.

Huolestuttavin yhteneväisyys on kuitenkin hallitsijoiden epärealistinen vimma. Al-Sisi tokaisi saudisijoittajien edessä, että tokihan kymmenen vuoden rakennusaikataulusta voidaan napsaista vielä viisi vuotta pois. Kerätkää soutajat.

Waltarin Ekhnaton puolestaan lähti kohti Taivaankorkeuden kaupunkiaan niin suurella kiihkolla, että lääkäri Sinuhe sai katsoa voimattomana, kun hänen potilastaan kannettiin sairaana laivaan. Kaupunki hylättiin pian Ekhnatonin kuoleman jälkeen.

Petja Pelli petja.pelli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat